hengerezés,SMR-henger

SMR-hengerezés: ettől olyan fájdalmasan jó!

Forrás: getty images
Biztos, hogy neked is ismerős a helyzet, amikor egyszerűen nem tudod abbahagyni a hengerezést, még akkor sem, ha fáj. De vajon mi okozza ezt a kettősséget?

A szivacshengerezés sokak számára annyira alapvető, hogy egyik nap sem hajlandóak lemondani róla. Ez nem véletlen, hiszen akár bemelegítésre, akár a regeneráció felpörgetésére is lehet használni a hengert.

Pontosan hogyan működik a hengerezés?

Érdekes, de ebben még a szakértők sem értenek egyet. Azonban van pár teóriájuk. Az egyik például az, hogy az izompólyákra (fascia) van szuper hatással. Előfordulhat ugyanis, hogy az izompólyák összetapadhatnak (akár sérülés, betegség, inaktivitás, gyulladás, vagy trauma miatt), az SMR-henger viszont segít abban, hogy elszeparálja az izompólya rostjait és újra megfelelő helyzetbe állítsa a fasciát.

Egy másik elmélet szerint az edzés előtti hengerezés azért tökéletes bemelegítésre, mivel megemeli az izompólya és az izom hőmérsékletét. Edzés után alkalmazva pedig fokozza a vérkeringést, így segíti a regenerációt.

Vannak szakértők, akik szerint az izmokban fellépő neurológiai változások miatt annyira hatékony a hengerezés. Amikor ugyanis ide-oda gurulsz a hengeren, az izmokban lévő idegreceptorokat stimulálod, ennek hatására ellazulnak az izmaid.

És el is jutottunk a válaszhoz, hogy miért annyira fájdalmas és egyszerre jó a hengerezés:

Amikor nyomást gyakorolsz a feszes szövetekre, a fájdalomreceptorok is működésbe lépnek. Ennek hatására az idegrendszered azt az üzenetet kapja, hogy vegyen vissza az izmokból érkező fájdalmak jelzéséből.

Egyébként fontos megjegyezni, hogy magának az SMR-hengerezésnek nem szabad fájnia. Az előfordulhat, hogy izomlázad van, és az ilyenkor az izmokra gyakorolt nyomás miatt érzed kellemetlenebbnek a hengerezést. Egy másik gyakori hiba, hogy sokan túl erős nyomást gyakorolnak az izmokra, vagy bármilyen kisebb sérülésük van. De ha ezek nem igazak rád, akkor érdemes orvoshoz fordulnod, mert lehet, hogy valamilyen sérülés áll a háttérben.

Mire figyelj akkor a hengerezés során?

  1. Mindig csak izmokat hengerezz, ne pedig inakat, vagy ízületeket.
  2. Érdemes napi szinten hengerezned, hogy a lehető legjobb eredményeket érd el.
  3. Érdemes 30-30 másodpercig masszírozni egy adott testrészt. Ha többre van szükséged, akkor iktass be 10 mp szünetet a félperces intervallumok közé.
  4. Érdemes az izmokat több részre osztani és mondjuk fél percig hengerezni a felső, majd az alsó részt is.
  5. Azt pedig ne felejtsd el, hogy a hengerezés elsőszámú célja, hogy jobban érezd magadat tőle edzés után.

Olvasnál még a témában?