ízület,ropogás,sérülés

Aggódnod kell, ha ropognak az ízületeid?

Forrás: getty images
A bokád, vállad, térded időnként furcsa hangokat ad? Mozgás közben úgy recsegsz-ropogsz, mint egy régi lemezjátszó? Mutatjuk, mikor kell komolyabb problémára gyanakodnod, és mikor számít ártalmatlannak az ízületed hangja.

Bár számtalan kutatást végeztek a témában, mégsincs olyan eredmény, ami pontosan kimondaná, mi a felelős az ízületek ropogásáért. Annyit mégis tudni lehet, hogy például ha ropogtatod az ujjaidat, akkor az ízületi (synovialis) folyadékban kidurranó buborékok hangját hallod. De mi a helyzet a többi ízülettel?

“Ha megfelelő az ízületek mechanikája, nem szabad, hogy ropogjanak. A folyamatos, gyakori ropogás arra utal, hogy valamelyik testrészed nem áll megfelelően mozgás közben. Ebben az esetben ugyanis vagy az ízületek dörzsölődnek egymáshoz, vagy az izmok, inak. Ez viszont komolyabb problémákhoz is vezethet.”
mondja David Reavy, fizikoterapeuta.

Bár nagyon könnyű elsiklani a probléma felett, érdemes megfigyelned, mikor, milyen gyakran hallatnak ropogó hangot az ízületeid. Ha minden lépésnél, mozdulatnál jelentkezik a ropogás, ráadásul fájdalom, duzzanat is kíséri, érdemes orvoshoz fordulnod.

Ezek legtöbbször a nem megfelelő mechanika hatására jelentkeznek, az ismétlődő stressz (pl. a futás) hatására pedig felerősödnek. Sok esetben a muszkoszkeletális (izom-, és csontrendszer) egyenlőtlenségre utalnak, emiatt is érdemes szakemberhez fordulnod.

Ettől függetlenül, ha nem érzel fájdalmat, és duzzanatot sem tapasztalsz a ropogó területen, attól még lehetsz teljesen egészséges. A sportolás tökéletes arra, hogy beolajozza az ízületeidet, így azok teljes mozgástartományban tudnak működni.

Olvasnál még a témában?