wellness, wellness hétvége, pihenés, regeneráció

Rendezd be saját otthoni wellness-ed!

Forrás: Getty Images
Mondhatnánk jobb híján, hisz elvonulni most nincs lehetőség egy pihentető wellness hétvégére, ám hasonló hangulatokat, élményeket elő tudsz teremteni a saját otthonodban is.

Egy hosszú és nehéz felkészülési időszak után automatikusan vágyódunk a feltöltődésre, az energiaszintünk, a motivációnk felfrissítésére, a további célok átértékelésére. Adja magát az elvonulás igénye, amire most igen korlátozottan van lehetőség. Viszont a következő hétvégén valami hasonló pihentető, feltöltődésre lehetőséget adó miliőt otthon is megteremthetsz magad számára, amihez van is pár ötletünk!

1. Rakj rendet és takaríts ki magad körül!

Nincs is annál lehangolóbb, amikor a porcicás, fél pár zoknis, kupis nappali közepére szeretnél leheverni a matracra egy könnyű jóga gyakorlásra vagy meditációra. Tiszta, rendezett környezetben sokkal jobb kedvvel tudsz önmagadra figyelni, pláne, ha gyertyákkal, illatokkal, kellemes fénnyel és zenével is hangulatosabbá teszed a teret.

2. Meditálj!

Kezdd meditációval a napot, ez abban segít, hogy az elmédet is megtisztísd és egyszerűbben megfogalmazd magadnak, hogy mi a célod. Ha nem vagy ebben gyakorlott, találsz olyan videókat, alkalmazásokat, amik hasznosak lehetnek a meditáció során olyan témák mentén, mint a motiváció, az éberség, a hála, az irányított képek, a természet hangjai, vagy a jóga nidrá.

meditáció, wellness, pihenés, regeneráció
Forrás: Shashi Ch / Unsplash

3. Minimalizáld a zavaró tényezőket!

Amikor cél az elvonulás, zavaró tényezőket és interakciókat hagyunk hátra. Ehhez az egyik legfontosabb lépés, hogy távolítsd el a telefonodat önmagadtól. A legjobb, ha péntek délutántól hétfő reggelig kikapcsolod a készüléket! Ha a munkád, a családi körülményeid miatt ez nehézségekbe ütközik, tájékoztasd az érintetteket arról, hogy milyen módon érnek el téged a hétvége során. Például naponta 1 órán keresztül, egy előre jelzett időpontban bekapcsolod a készüléket, amikor tudsz reagálni a megkeresésre.

A képernyőt ezen a hétvégén csak meditációs, jóga és például erősítőgyakorlatok képi és auditív lejátszásához használd. Ne nézz filmeket sem, helyettük inkább hallgass kellemes zenét, vagy olvass olyan könyvet, aminek története pozitív és megnyugtató.

4. Készíts kádfürdőt!

Használj illóolajokat, hogy kellemes érzeted még inkább felerősödjön. Ne csak a vízbe, hanem illóolajos mécsestartóba is keverj belőlük. Például 2 csepp tömjént, 2 csepp cédrusfát és 4 csepp édes narancsot. A tömjén képes megnyugtatni és mélyíteni a lélegzetet, a cédrusfa illata gyengéden felerősíti a biztonság és erő érzetét, míg az édes narancs kellemes aromája kedélyjavító és elősegíti a pihenést. Használj narancs, grapefruit, mangóvajas szappant. A finomítatlan mangóvaj használatával rugalmasabbá, egészségessé válik a bőr. Puhítja és javíthatja a nagyon száraz, pörsenéses bőrt. Az édesnarancs és grapefruit illóolajok nemcsak fertőtlenítenek, de oldják a feszültséget és javítják a hangulatot.

5. Hangolódj az alvásra tudatosan!

A lefekvés előtti rituálék segítenek abban, hogy megfelelő legyen az éjszakai pihenésed. Gyújts meg egy aromaterápiás gyertyát (sokan pihentetőnek találják például a levendulát), végezz egy rövid alvást támogató jóga gyakorlást, igyál egy csésze gyógyteát, olvass pár oldalt egy könyvből vagy hallgass meditatív zenét.

6. Szánj időt a fizikai aktivitásra!

Amellett, hogy jót teszel a testi egészségeddel, a szervezetedre való összpontosítás lehetőséged ad az elme számára a lelassulásra és a célok tudatalatti megfogalmazására. Fontos, hogy ezen a hétvégén ne csináld ki magad fizikailag. Egy rövid, könnyű kocogás, egy dinamikusabb séta vagy jóga, egy otthoni erősítő gyakorlatsor éppen megfelelő. Mozgás után ügyelj arra, hogy az izmaid megpihenjenek.

1000 Edzéstipp futáshoz

1000 Edzéstipp futáshoz

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World első könyvében. 1000 tippünk végigvezet az első lépéstől az első versenyig vezető úton.

 

1990 Ft

2490 Ft

7. KÉSZÍTS KÖNNYŰ ÉS TÁPLÁLÓ ÉTELEKET!

A nehéz, zsíros fogásokat most felejtsd el. Könnyű húsmentes saláták, kevés gabonával, zöldség- és gyümölcslevek, lazán főtt zabkása pár karika banánnal tökéletesek erre a két napra! Fogyassz extra sok folyadékot víz és natúr teák formájában.

egészséges táplálkozás, regeneráció,
Forrás: Brooke Lark / Unsplash

8. Légy friss levegőn!

Bebizonyosodott, hogy a természetben töltött idő csökkenti a vérnyomást és a kortizol stresszhormon termelődését. Tölts sok időt a szabadban, lehetőleg természetes környezetben: kertben, közeli parkban, erdőben, tó vagy folyó partján. Ülj le egy farönkre, kőre, füves placcra és ne csinálj semmit! Csukd be a szemed, hallgassd a természet hangjait, érezd az illatokat, lélegezz mélyeket a friss, oxigéndús levegőből.

9. Írj levelet!

Egyszerű módszer a céljaid tisztázására, ha levelet írsz egy hozzád közel álló embernek, úgy, mintha közben eltelt volna egy év az életedből. Írd le neki, hogy mi minden történt veled az elmúlt évben, olyan eseményeket, változásokat sorakoztass fel, amikre vágysz valóban. Munkahelyi változás, előmenetel, családi, baráti, egyéb kapcsolatok alakulása, izgalmas utazások, ünnepek, sportos célok, stb. Ez a levél valóban segít abban, hogy az elmédbe beágyazódjon, hol szeretnél tartani idővel, és milyen lépésekre, döntésekre van szükség ahhoz, hogy eljuss oda.

regeneráció, wellness, séta, túra, lélegzés
Forrás: Getty Images

11. Engedd el az izomfeszültséget!

Az önmasszázs is enyhítheti az izmaidban lévő feszültséget és csökkentheti a fájdalmat azáltal, hogy jobb vérellátást biztosít a túlterhelt területeken. Azokon a testrészeken, amiket nem érsz el kényelmesen, masszázshenger, masszázsgolyó használatát vesd be.

A feszültség kialakulásának általános helye a nyak és a váll között van. Ennek feloldásához tedd a kezed arra a válladra, amit szeretnél átmasszírozni, fordítsd a fejed az ellenkező oldalra az izom nyújtásához. Ezután használj közepesen erős nyomást az izom felszabadításához. Ismételd meg a másik oldalon is.

Szuper akciók a JOY Beauty&Fit Napok kuponjaival!

Feldobhatod a saját otthoni wellness hétvégédet rengeteg akciós termékkel. Használd ki a márciusi JOY Beauty & Fit Napok kuponjait és vásárolj többek között testápolókat és arckrémekeket, manikűr és pedikűr készletet, jógamatracot és akár masszázshengert is.