regeneráció,masszázs

Regeneráció japán módra: hatásos technikák a világ minden tájáról

Forrás: Getty Images
Neked is megvannak a jól bevált regeneráiós praktikáid, vagy inkább szeretsz új dolgokat kipróbálni? Néha érdemes ez utóbbit választani: lássuk, miket alkalmaznak a világban!

A nyugati ember általában úgy tekint a testre, mint a csontok, az izmok, a fascia és az idegek összességére, és általában masszázs, leggyakrabban svédmasszázst alkalmaz a test meggyógyítására. Keleten azonban a test az energia és a lélegzet együttesét is jelenti, és leggyakrabban az akupresszúrával próbálják megnyitni a blokkokat, és helyreállítan az egyensúlyt.

Most mutatunk 3 különféle regenerációs technikát a világ különböző vidékeiről: érdemes alkalmazni őket, sőt, akár egy versenyfelkészüléskor is jól jöhetnek!

Thai jóga - Thaiföld

A jóga, az Ayurveda és a buddhizmus egyes elemei keverednek a masszázzsal, a jóga pózok kivitelezésével, az energia meridiánok mentén végzett akupresszúrával és a meditációval.

Tanya Boigenzahn, a Minneapolisi Devanadi Jóga- és Wellness Iskola igazgatója szerint a thai jóga segít abban, hogy a sportolók teste rugalmasabb legyen, könnyebb legyen összehangolniuk az izmaik működését, segít a helyes légzéstechnika elsajátításában, és mentálisan is erősít: javul tőle a hangulat és a koncentráció.

Egy thai jóga foglalkozáson a terapeuta maga lazítja el a vendéget úgy, hogy különféle jóga pózokba irányítja a testét, nyújta a feszes területeket, miközben segít helyesen lélegezni. A szakember szerint ez a jóga jót tesz a verseny előtt is, illetve remek regenerációs technika egy megmérettetés után. Ezáltal jobban bírja a test a terhelést, és gyorsabban is gyógyul - állítja a szakértő.

masszázs,jóga
Forrás: Getty Images

Japán - Shiatsu

Ez egy évezredes hagyományokra támaszkodó gyógyító módszer, ami leginkább az akupunktúrához és a masszázshoz hasonlítható. A technika arra épít, hogy ha fájdalmat vagy fáradtságot érzünk, az azért van, mert nincs a testünkben egyensúlyban az energia. Ez viszont nyomással, erősebb masszírozással, nyújtással helyreállítható.

Cari Johnson Pelava, egy minneapolisi masszázs és Shiatsu terápiás központ igazgatója elmondta, dolgoztak ezzel a technikával atlétákkal, akiket a versenyek előtt és után is ezzel kezeltek.

A verseny előtt arra törekszünk, hogy ennek a technikának a segítségével a versenyző még jobban tudja használni az energiáit, amikor nagy szükség van rá. Sok nyújtás, csípőnyitó feladatok, egyéb technikák - ezek mind kellenek, hogy szabad utat engedjünk az energiaáramlásnak. A verseny után pedig még intenzívebben kezeljük az atlétákat, hogy hamarabb megtörténjen a regenerálódás.

USA-Rolfing

A Rolfing egy kötőszöveti fasciál terápiát jelent, amit Ida Rolf fejlesztett ki a 40-es évek Amerikájában. A biokémikusnő egy 10 alkalomból álló kezelést álmodott meg, amelyben mindennek az alapja a fascia, ami a kötőszövetünk lágyszöveti része, és az egész testünket átszövi, behálózza. Ez adja az izmok tónusát, és köti össze őket a csontokkal és egymással is. Ez támasztja a szerveket, és információt is közvetít.

A terápia segíti az izmok munkájának az egyensúlyba hozását, segít kialakítani és rögzíteni új mozgásmintákat. Oldja a belső feszültségeket, és erősíti a szervezet öngyógyító folyamatait. Ez a technika igyekszik megtalálni a testben a baj forrását, és nem csak a tüneteket kezeli.

És van még egy fontos különbség a klasszikus masszázsokkal szemben: itt nem passzívan fekszel egy asztalon, hanem időnként fel kell állni, meg kell nézni a különbséget bizonyos testhelyzetekben. Ez nem egy egyszeri kezelés, hanem egy 10 alkalomból álló terápia!