Borítókép: A tökéletes, hosszú futás utáni regeneráció titka

A tökéletes, hosszú futás utáni regeneráció titka

Forrás: getty images
Ha túl vagy a heti hosszú futásodon, érdemes kicsit jobban odafigyelned a megfelelő regenerációra, hiszen ilyenkor kicsit több segítségre lehet szüksége a szervezetednek, hogy legközelebb is ki tudd hozni a maximumot magadból.

A hosszú futások helyet kapnak minden futó felkészülésében. Természetesen az utána következő regenerációt sokan igyekeznek lerövidíteni, ha már úgyis olyan sok idő elment a futással. Ez azért hiba, mert ha a szervezeted nem heveri ki az edzést, a következő futásod alkalmával romlik a teljesítményed, rosszabb esetben pedig sérülésekkel is meg kell majd küzdened. Mutatjuk, mit tegyél meg közvetlenül futás után és a következő napokban a siker érdekében.

Közvetlenül futás után

A nyújtás az első és legfontosabb teendő. Futás után szánj 5-10 percet néhány statikus nyújtógyakorlat elvégzésére. A láb, comb, a csípő és hátizmok nyújtása soha ne maradjon el. Ezt követően előkaphatod a szivacshengert is, amivel tovább lazíthatsz az izmaidon.

A következő feladat az elvesztett tápanyagok pótlása. A sportitalok, fehérjeturmixok és a kakaó szuperek erre a célra, hiszen ellátnak elektrolitokkal, ásványi anyagokkal, folyadékkal és még a glikogén raktárakat is feltöltik. Érdemes futás után maximum 30 perccel fogyasztanod a fenti italokból.

Egy órával futás után

Ezt követően vegyél fel egy kényelmes cipőt vagy papucsot (a talpizmaid hálásak lesznek érte) és nekiállhatsz elkészíteni egy regenerációs fogást. A sovány fehérje, összetett szénhidrátok és a vitaminban gazdag zöldségek és gyümölcsök se hiányozzanak a tányérodról! A csirkemell barna rizzsel/teljes kiőrlésű tésztával és friss salátával például remek futás utáni vacsora.

Este

A regeneráció egyik legfontosabb eleme az alvás, hiszen ennek során éri el csúcspontját a növekedési hormon szintje, ami az izomépítésért felelős. Emellett a méreganyagok egy része is alvás közben ürül ki a szervezetből.

Másnap

Ha már kellően edzett vagy, egy laza futást másnapra is beiktathatsz, az alacsony intenzitású mozgás felpörgeti a vérkeringést és az izomláztól is megvéd. Emellett a jóga, bringázás, úszás, vagy más, kevésbé durva keresztedzés is jót tehet, mivel felpörgetik a regenerációt.

Ha ezeket a tanácsokat megfogadod, legközelebb is teljes erőbedobással indulhatsz útnak!

Olvasnál még a témában?