egészséges táplálkozás,energia gél,izotóniás ital,frissítés futás közben,természetes fr

Alternatíva az energiazselék helyett

Forrás: Getty Images
A frissítés kérdése gyakori téma futókörökben. Ha hosszabb távokkal próbálkozol, még inkább felmerül, milyen alternatívái lehetnek az izotóniás italoknak és az energiagéleknek.

Van, akinek a gyomra nem bírja ezeket a készítményeket, van, akinek bírná, de nem jönnek be ezek a mesterséges ízek, van, aki pedig egyszerűen szeretne futás közben is „normális” alapanyagokból nyert energiaforráshoz nyúlni.

Nehéz ügy!

Futás közben a keringés az emésztőszervekről a mozgásszervrendszerre fókuszál, hogy a működésben lévő izmokat támogassa. Az emésztés lelassul, korlátozottá válik a fehérjét, zsírt és rostot tartalmazó élelem felszívódása. Valamennyi fehérje még tud hasznosulni, sőt szükség is van rá, bár sokkal inkább a fehérjét tartalmazó étrendkiegészítők (porok, oldatok) kerülnek ilyenkor előtérbe és nem egy szelet rántott hús, ám a túl sok zsír és rost bevétele súlyos emésztőrendszeri problémákat okozhatnak. Éppen ezért érdemes olyan kalóriapótló táplálékhoz nyúlni futás közben, amelyeknek alacsony a zsír-, a rost- és a fehérjetartalma.

frissítés futás közben,egészséges frissítés,energia gél,izotóniás ital,gyümölcs
Forrás: Getty Images

Mi a helyzet a gélekkel?

Szokás kérdése, de a gélek sem problémamentesek. A bélrendszerben különféle cukor-transzporterek vannak a különböző típusú cukrokhoz, például a glükózhoz vagy a fruktózhoz. Ha folyamatosan gélt, ráadásul azonos típusút fogyasztasz, a túl nagy cukorforrás a bélrendszer túlterhelését okozhatja és szintén emésztési problémák alakulhatnak ki. A másik kérdés inkább a gélek édes ízéből fakad, futók gyakran panaszkodnak arra, hogy egy idő után már nem kívánják az édes ízt. Amikor eljutnak a „cukorfáradtság” érzéséhez, óhatatlanul felborulhat a frissítési rendszer, amely a teljesítmény csökkenéséhez vezethet.

Ma már készülnek olyan teljes értékű, pép állagú készítmények, amelyeket kifejezetten sportoláshoz fejlesztettek ki. Megjelenését tekintve leginkább tasakos kiszerelésű gélre emlékeztet, ám az összetételében megtalálhatóak az olajos magvak, az aszalt és friss gyümölcsök, gabonafélék (például rizs) és növényi eredetű fehérje, valamint víz. Ilyesmit természetesen otthon is lehet készíteni és próbálgatni a futások során.

Ötletadónak íme egy recept a hozzá tartozó tápértékekkel:

Juhar szirupos, fahéjas, almapüré

Mennyiség: 2-3 adag

Hozzávalók:

  • 1 csésze (kb. 2,5 dl) édesítetlen almapüré
  • 2 evőkanál juharszirup
  • Fél csésze víz és egy csipet só

A kívánt állag eléréséhez adhatsz még hozzá vizet.

Tápértékek:

Kalória: 204 kcal
Szénhidrát: 54 g
Nátrium: 164 mg
Kálium: 264 mg

Kisebb űrtartalmú szoft kulacsba tölthető, viszont legfeljebb három napig tárolható a hűtőszekrényben!

Ha még olvasnál cukrozatlan italok témában: