magas pulzus, pulzusmérés, pulzusmérő óra, sportóra,

10 ok, amiért magas lehet a pulzusod a könnyű futások alatt

Forrás: Getty Images
Vannak bizonyos edzéstípusok, melyek során normális, sőt elvárt, hogy növekedjék a pulzusszám, ám ha kifejezetten cél a könnyű futás, amikor a keringést csupán kíméletes módon terhelnénk, figyelemfelkeltő, ha magas pulzusértékkel találkozunk.

Ha egyébként egészséges vagy, elöljáróban elmondható, hogy valószínű nem áll komoly egészségügyi probléma a háttérben egy ilyen jelenség miatt, viszont fontos visszajelzés a szervezet részéről, amit nem érdemes figyelmen kívül hagyni. A következő magyarázatokra gondolj ilyen esetben:

Mégsem olyan „könnyű” a futásod

Kezdő vagy újrakezdő futóként idő, mire a szervezet alkalmazkodik a terheléshez. Egy ideig az alacsony intenzitáson végzett edzésmunka is fokozza a vérnyomást, a pulzus- és légzésszámot. A szervezet idővel alkalmazkodik az edzések igénybevételéhez, csökken a szív- és érrendszerre nehezedő terhelés. Körülbelül két hét rendszeres futás után már valószínűleg észlelni fogod a különbséget a pulzusszámban is. Csökkenni fog a nyugalmi pulzusszámod, illetve az aktivitás közbeni értékek is alacsonyabbak lesznek minden intenzitásnál. Azt is tapasztalni fogod, hogy tempósabb szakaszok után hamarabb visszaesik a pulzusszám. Addig viszont, amíg idáig eljutsz, lassítani kell a tempón. Legyen könnyű, komoly erőfeszítéstől mentes az iram, tudj kényelmesen beszélgetni futás közben. Az edzések körülbelül 80 százalékát kell ilyen érzetek kíséretében eltölteni és csupán 20 százaléknyi azaz idő vagy edzésmennyiség, amely során gyorsabban kellene futni.

Kialvatlan vagy

A megfelelő pihenés elengedhetetlen ahhoz, hogy az edzések megannyi előnyét maradéktalanul kihasználhassuk. Ha fáradt vagy az nagyban befolyásolja a pulzusszámot is. Az alváshiány megzavarja a normál cirkadián ritmust, megváltoztatja a hormonok, például a kortizol és az adrenalin mennyiségét a szervezetben Mindez érzékenyebbé teszi a szívet az intenzitás változásaira, ami a normálisnál nagyobb pulzus emelkedést okoz futás közben.

fáradtság, kialvatlanság, magas pulzusszám, pulzus,
Forrás: Getty Images

Dehidratált vagy

Ha kevés folyadékot fogyasztasz, a szervezetben lévő vér teljes mennyisége csökken. Mivel a szíved minden pumpálással kevesebbet juttat az erekbe, fel kell gyorsulnia, hogy ugyanannyi vérmennyiséget el tudjon juttatni az izmaidhoz. Az elektrolitháztartást is befolyásolja a kisebb folyadékmennyiség. Az olyan ásványi anyagok, mint a nátrium és a kálium, elengedhetetlenek a szív megfelelő működéséhez. Kiszáradáskor a vér pH-szintje is megváltozik, ami megzavarja a szív elektromos rendszerét, gyorsabbá téve a szívverést.

Vérszegénység

A vas kulcsszerepet játszik a szervezet oxigénszállító képességében. Tehát ha kevés ez a létfontosságú ásványi anyag, a szívednek keményebben kell dolgoznia. Ha kiderül a vérszegénység diagnózisa, fokozottan kell ügyelni a vaspótlásra a táplálkozással, illetve felmerülhet étrendkiegészítők formájában is a fogyasztása.

Várandósság

A baba és a saját szervezet táplálásához több vérre van szükség, ami több erőfeszítést igényel a keringés számára is. Mi több hormonális változások aktiválják a paraszimpatikus idegrendszert. A legtöbb várandós nő nyugalmi pulzusa 20-25 százalékkal megemelkedik a terhesség alatt, illetve aktivitás során is emelkedett pulzust tapasztalhatunk ilyenkor. Érdemes ebben az állapotban a tempót tovább csökkenteni, akár sétára váltani, hogy ne legyen túl megterhelő a mozgás a szervezet egésze számára.

Pajzsmirigy túlműködés

Ez a pillangó alakú mirigy a nyakban olyan hormonokat szabadít fel, melyek szabályozzák a pulzusszámot, valamint a vérnyomást és a koleszterinszintet. Ebben az állapotban több más tünet is tapasztalható, amelyeket érdemes megfigyelni, ha egyébként nincs más oka a pulzusszám emelkedettségnek. Ilyen lehet például szapora szívdobogás, a testsúly csökkenése, légszomj, alvási nehézségek, hasmenés, izzadékonyság, menstruációs zavarok.

COVID-19 fertőzés utáni újrakezdés

Az egyik leggyakoribb poszt-Covid tünet – nem csak sportolóknál - az emelkedett pulzusszám, amely nem ritkán bármilyen hétköznapi tevékenység (például lépcsőzés, intenzív séta) során tapasztalható. A legtöbb esetben a fertőzés utáni tünetek idővel elmúlnak, de jó tudni, hogy akár hónapokig is elhúzódhat a teljes gyógyulás. Intenzív sporttevékenység előtt érdemes olyan szűrővizsgálatokat elvégeztetni, amelyek kifejezetten a víruson való átesés szövődményeit kutatják.

pulzusszám, magas pulzus, sportóra, pulzusmérő óra,
Forrás: Getty Images

Gyógyszer mellékhatása

Egyes gyógyszerek, mint például az asztmára alkalmazott inhalátorok, antidepresszánsok növelhetik a percenkénti szívverést és okozhatnak magas pulzust. Ha rendszeresen szedsz valamilyen gyógyszert, érdemes a mellékhatásokat átolvasni figyelmesen és orvosi segítséget kérni, ha olyan tüneteket tapasztalsz a gyógyszerszedés nyomán, ami kellemetlenséget okoz.

Koffeint fogyasztottál

A koffein stimuláns, ami azt jelenti, hogy növeli az adrenalinszintet és a szervezet szimpatikus idegrendszeri reakcióit. A kávé, a tea, az edzés előtti táplálékkiegészítők és egyes gélek is tartalmaznak koffeint. A legtöbb esetben a kis mennyiségben elfogyasztott koffein nem okoz komoly pulzusemelkedettséget, ám a napi 400 milligrammot meghaladó adagoknak már lehet mellékhatása, például fejfájás, szorongás, szívdobogásérzés. Vannak, akik érzékenyebbek, és ezeket a hatásokat kevesebb koffein mellett is tapasztalják. Jó, ha mindig figyelemmel kíséred a napi elfogyasztott koffeinmennyiséget.

Runner’s World 2022/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/05 (digitális verzió)

A legújabb Runner’s World fő témája a téli futások és az alapozás, hogy ebben az időszakban is megtartsd az egészséged, a fittséged és a teljesítményed, és magabiztosan kezdhess el majd készülni a tavaszi versenyekre. Ezen kívül a zene is főszerepet kapott, hiszen az egyik leghűségesebb futópartnered lehet, ha jól használod. Hazai futók pedig el is mondják, melyek a kedvenc zenéik az edzések alatt. A címlapon Szakács Gergő, akit bár dalszövegíró, zeneszerző és énekes minőségben ismerünk legtöbben, szenvedélyes futó is. Természetesen az izgalmas interjúk és történetek sem maradtak el, jó olvasgatást mindegyikhez! További információk: https://www.runnersworld.hu/megjelent/uj-runners-world-szakacs-gergo

995 Ft

1095 Ft

Túlterhelt vagy

A lelki egészség nem igazán különül el a fizikaitól. A stressz vagy az életed más területeiről származó érzelmi nyomás szintén növeli a kortizol- és az adrenalinszintet, ami potenciálisan növeli a pulzusszámot. A túl sokat edzel az megemelheti a nyugalmi pulzusszámot és a terhelés alatti pulzusszámot szintén. Lehetséges, hogy pihenned, lassítanod kellene?

Mikor kell orvoshoz fordulni magas pulzusszám esetén?

Ha a pulzusszám váratlanul megemelkedik egy könnyű futás során, kezd azzal, hogy végignézed az okok listáját, és kiiktatsz minden nyilvánvaló magyarázatot. Ha jól alszol, eleget iszol, alacsony a stressz az életedben, és nem voltak hiányosságok az edzés során, figyelj oda minden további szokatlan tünetre, például: szédülés, magas pulzusszám nyugalomban, émelygés, hányinger vagy hányás, szabálytalan szívverés, változások a székelési szokásokban, megmagyarázhatatlan fogyás. Ha továbbra sem találsz magyarázatot, konzultálj orvosoddal, lehet, hogy valami elkerüli a figyelmed, amire ő rákérdez és meg is van a magyarázat!