Borítókép: Amikor a női gondok hátráltatnak: Így számolj le a futást nehezítő problémákkal

Amikor a női gondok hátráltatnak: Így számolj le a futást nehezítő problémákkal

Forrás: getty images
Az időszűkével és a fáradtsággal mindkét nem megküzd, ha a futásról van szó. Azonban a nőkre többek között a ciklusuk, a várandósság és a menopauza is hatással van, ami sokak számára megnehezítheti az edzésterv betartását. Mutatjuk, mire kell figyelni.

Menstruáció

A probléma: minden nőt máshogy érint a menstruációja. Vannak, akiket egyáltalán nem hátráltat, míg mások a fájdalom és a görcsök miatt nehezebben veszik rá magukat a mozgásra. A premenstruációs szindróma tünetei is jelenthetnek problémát - a puffadás, levertség sem dob sokat a motiváción.

A megoldás: Nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy a nők jobban vagy sokkal rosszabbul teljesítenének a ciklusuk különböző időszakaiban. A futást ilyenkor sem kell mellőzni, ha viszont kellemetlennek érzed, akkor nyugodtan ki is hagyhatod. Ez mindenkinek a saját preferenciáján múlik. Ha nem szeretnél magaddal tampont vagy betétet vinni futáshoz, akkor próbáld ki a menstruációs kelyhet, vagy az erre a célra kifejlesztett alsóneműt, ami megakadályozza a szivárgást. A görcsök ellen pedg ezekkel a gyakorlatokkal is felveheted a harcot.

Várandósság

A probléma: ilyenkor sokan úgy gondolják, hogy jobb, ha nem futnak, pedig a mozgás és a futás sem árt a babának - természetesen, ha nincs más probléma a háttérben és az orvosod sem tilt el tőle.

A megoldás: A várandósság alatt a fittséged megtartására törekedj, ne ekkor akard életed legjobb eredményét elérni. Azt azonban nem árt tudni, hogy ilyenkor kicsit gyengébbek az inaid, ezért könnyebben lesérülhetsz. Az aranyszabály ebben az esetben is az, hogy hallgass a testedre: ha jólesik a mozgás, akkor ne állj le, ha viszont úgy érzed, vissza kell venned, akkor vegyél vissza. Figyelj oda a megfelelő hidratációra és a tápanyagbevitelre, a folsav például a futásra és a baba fejlődésére is jó hatással van.

Menopauza

A probléma: a hőhullámok, rendszertelen vérzés mind gondot jelenthet futás közben. De pontosan ekkor érdemes több időt szánni a sportolásra, hiszen a menopauza idején gyakori a súlygyarapodás és a csontok is elkezdhetnek gyengülni, az izomtömeg pedig csökken.

A megoldás: A futás segíthet abban, hogy egészséges és fitt maradj, ráadásul a hangulatodnak is jót tesz. Iktass be több erősítő edzést, ezzel több legyet üthetsz egy csapásra: megerősítheted a futáshoz használt izmaidat, és mivel megőrzöd az izomtömegedet, az anyagcseréd sem lassul olyan mértékben. Hetente kétszer erősíts a futóedzések mellett. Futás előtt pedig minőségi szénhidrátokkal töltsd fel a glikogénraktáraidat.

Olvasnál még a témában?