futás,pulzus,edzés,pulzuszóna

Miért nem megy lejjebb a pulzusod?

Forrás: Getty Images
Hiába futsz sokat, nem csökken a pulzusod?

Az alábbi kérdés érkezett szakértőnkhöz, Sipos Fannihoz:

Kedves Fanni,

futás kontra pulzus miatt írok neked. Már több éve futok, de valamiért a pulzusom nem megy lentebb, pedig azt hittem idővel csökkenni fog. Jelenleg Polar M430 futóórával futok, így folyamatosan követni tudom a pulzosom, ami átlag 160 - 165 bpm körül van átlag 5.30, 5.45 min/km mellett. Vagyis az edzéseimet a max pulzusom 90%-a körül végzem. Nem érzem extra fárasztónak, sőt 10 km-t is futok így. Érdemes lenne elmenni egy teljesítménydiagnosztikára, vagy csak próbáljak meg lassabban, alacsonyabb pulzuson futni?

Üdv, Eszter

Szia Eszter,

Ezt a 160-165 bpm-et mi alapján lőtted be? Mi vele a célod?

Ha ez valóban max pulzusod 90%-án van, akkor ez nem az alacsony pulzuszónás futás. Ez pont egy komfortzóna lehet, amiben jól elvagy, de igazából nem sok minden történik.

Mindenképp javaslom a teljesítménydiagnosztikai vizsgálatot. Nagyon sok érdekes adatot tudhatsz meg magadról. Többek közt, azt is, hogy a bizonyos típusú edzéseket milyen pulzuson, tempóval kéne végezned, hogy az eredményes legyen.

Nagyon fontos, hogy a pulzus nem fog lentebb menni, ha csak egy típusú edzést végzel. Ha mindig ugyan azt a zónát taposod, akkor egy idő után ahhoz már hozzászokott a szervezet. Biztosíts mindig új ingereket, ettől fogsz fejlődni.

Jó futást, fejlődést kívánok :)

Fanni

TE IS KÉRDEZNÉL?

SIPOS FANNINAK IDE KATTINTVA TEHETED FEL A KÉRDÉSEDET, A TÖBBI SZAKÉRTŐNKET PEDIG ITT TALÁLOD!