BMI, ideális testsúly, teljesítmény, gyorsaság

Nem biztos, hogy a súlyodból kell faragni, ha a teljesítményeden javítanál!

Forrás: Getty Images
Ez a tanulsága annak a kutatásnak, ami azt vizsgálta, hogy a szív- és légzőrendszer terhelésre adott válasza, hogyan változik a BMI függvényében.

Pedig az általános vélekedés szerint az alacsonyabb BMI szerepet játszik például a keringési rendszer terhelésre adott kedvezőbb reakciójában. Ám a vizsgálat során kapott adatok azt mutatják, hogy a fiatalabb korú sportolónők esetén sokkal fontosabb a táplálkozás, az alvás és az elvégzett edzések minősége a gyorsulás szempontjából, mint az, hogy néhány kilogrammot lefaragjanak a testsúlyukból.

A kutatók 2224 17 és 91 év közötti személy (805 nő, 1419 férfi) BMI-értékét és kardiorespiratorikus állapotát (VO2 max) vizsgálták. (Az érintetteket 2011 és 2019 között a Massachusetts Állami Kórház kardiovaszkuláris teljesítményprogramjába utalták.) Azt állapították meg a vizsgálat során, hogy az alacsonyabb BMI értékekhez alacsonyabb VO2-csúcs kapcsolódott, különösen a 17-30 év közötti fiatal nőknél. Ez azt jelenti, hogy az alacsony BMI nem feltétlenül egyenlő a jobb kondícióval.

„A kutatók azt találták, hogy a nők e korosztálya esetén 23 körüli BMI értéknél (ami a BMI skálán a „normál súly” felső vége felé van) legmagasabb a fitnesz szint” - mondta a Runner’s Worldnek Dr. J. Sawalla Guseh, a tanulmány egyik szerzője, a Harvard Medical School orvosoktatója, a bostoni Massachusetts Állami Kórház kardiológusa.

A BMI besorolása szerint:
  • alacsony súly kevesebb, mint 18,5
  • normál súly 18,5–24,9
  • túlsúly 25–29,9
  • elhízás esetén legalább 30 a BMI érték

Általánosságban elmondható, hogy az aerob állapotra vonatkozó megfigyelések során a 30 évesnél idősebb felnőttek esetén alacsonyabb BMI mellett van látható mértékű erőnléti fejlődés. „Ám egy alacsony súlyú fiatal atléta nem feltétlenül tud magas VO2 max értékek mellett sportolni” - mondta a szakember. Orvosi körökben úgy látjuk, hogy a VO2 max az erőnléttel korrelál. A BMI szélsőséges értékei a jó erőnlét szempontjából nem szerencsések.

BMI, testsúly, teljesítménynövelés,gyorsulás,
Forrás: Szász Norbert

„Az a széles körben elfogadott elképzelés, hogy az alacsony BMI előfeltétele a kiváló kondíciónak, de az adatok azt sugallják, hogy ez nem feltétlenül igaz” – mondta Dr. Guseh. „Tehát a könnyű súly nem egyenlő a jó erőnléttel, sokkal fontosabb az egészséges, optimális testsúly, különösen fiatal sportolóknál.”

1000 Futótipp nőknek

1000 Futótipp nőknek

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World kifejezetten nőknek szóló futótippjei között!

 

1990 Ft

2490 Ft

Hogyan lehet növelni a VO2 max értéket?

Dr. Guseh azt javasolja a sportolóknak, különösen a fiatal nőknek és edzőiknek: úgy fejlesszék az aerob erőnlétet, hogy a táplálkozási és az alvási szokásokon javítanak, illetve az edzések hatékonyságát növelik, és ne a testsúly csökkentésére fektessék a hangsúlyt.

Bár a BMI az ember egészségi állapotának szempontjából releváns, de fontos, hogy ezt az adatot nem szabad egyetlen tényezőként figyelembe venni, különösen sportolóknál. A kutatás legfontosabb konklúziója, hogy ne a fogyókúra legyen az első lépés, ha cél a gyorsabbá válás akkor, ha a BMI érték egyébként optimális zónában van.