Borítókép: Mire ügyelj, ha nagy melegben futni mész?

Mire ügyelj, ha nagy melegben futni mész?

Az elmúlt hetekben ízelítőt kaptunk a nyári melegből és az előrejelzések szerint egyelőre folytatódnak a 30 pluszos napok. Íme pár praktika, amelyekkel elviselhetőbbé válnak a kánikulai futások.

Számomra a futás életforma, sem a téli hidegek, sem a nyári kánikula miatt nem állok le a futás szeréről. Pusztán megpróbálok alkalmazkodni a körülményekhez.

Pár gondolat, tanács, mit csinálj másképp, míg tart a nagy meleg:

1. Még fontosabb a bőséges folyadékbevitel. Egyrészt futás előtt is folyamatosan iszom, másrészt a rövidebb futásokhoz (30-50 perces) is viszek magammal folyadékot, vagy olyan útvonalon futok, ahol van vízvételi lehetőség (nyilvános csap, forrás, kút, bolt).

2. Fontos az ásványi anyagok pótlása. Nemcsak folyadékot, hanem ásványi anyagokat is veszítesz az izzadással, így fokozott szerepe van meleg időben ezek pótlásának. Egy órás futások felett igyál izotóniás italt, vagy fogyassz akár csak sót, sótablettát.

3. Használj naptejet a leégés ellen.

4. Használj kidörzsölés ellen krémet (Vazelin, Lanolin, Sudocrem). Kend be alaposan a kidörzsölődésre hajlamos hajlatokat, hosszabb futás esetén a talpat, lábfejet.

5. Hosszabb futás esetén a férfiaknak javasolt leragasztani a mellbimbót (ezt nem pusztán kánikula idején javaslom).

6. Könnyű, világos színű sapka használata.

7. Hosszabb futások során a közkutaknál gyakran vizezem be a fejem és a testem, ezzel is frissítem, illetve hűtöm magam.

8. Tempósabb futásaimhoz igyekszem árnyékos, esetleg erdei környezetet választani. A nap sem süt rám a fák lombjai miatt, illetve az erdei út nem aszfalt, így nem sugározza vissza a hőt.

9. Kezdj hajnali órában vagy fuss késő délután esetleg este.

10. Ha muszáj melegben futnom, akkor gyakran csak kis iramjátékos futást végzek, így gyakorlatilag szűk egy óra alatt átmozgatom magam.

11. Ne igyál nagyon hideg vizet, sört, jeges limonádét, stb. rögtön edzés után. Sajnos én ittam, pár napja fáj is a torkom emiatt.

12. Válaszd meg jól a ruházatodat. Én imádom a pamut és fél technikai ruházatot, de most csak technikai ruhákat veszek fel. Sokkal jobban szellőzik és nem gyűjti össze az izzadtságot.

13. Ha mégis napos helyen kell futnod, tegyél a tarkódra egy vékony törülközőt vagy textilpelenkát, amelyet vizezz rendszeresen a futás során.

14. Válassz a szokásosnál alacsonyabb intenzitású tempót.