Borítókép: Mire érdemes figyelniük a futóknak a várandósság ideje alatt?

Mire érdemes figyelniük a futóknak a várandósság ideje alatt?

Forrás: getty images
Ilyenkor jót tesz a futás, vagy érdemes inkább visszavenni a tempóból? Mire kell ügyelni a táplálkozásnál? Szakértőnk, MacPherson Éva válaszol olvasónk kérdésére.

Kedves Éva! 29 éves, 17. hetes várandós vagyok. Több félmaratont, 2 maratont lefutottam, de sajnos az elmúlt 1 évben a lustaságom lett erősebb nálam és nem sportoltam semmit. Elkezdtem rohamosan hízni a terhességem alatt, idáig több, mint 4 kilót szedtem fel. A testem tónusain látom leginkább a negatív változást és a hangulatomon, ami egyre depressziósabb. Kérdésem lenne, hogy lassú kocogás engedélyezett-e, illetve étkezést lehet-e hettesíteni fehérjeporral terhesség alatt? Természetesen csakis a túlevés elkerülése érdekében.

Nagyon köszönöm a segítséged, Zsuzsi

Szakértőnk, MacPherson Éva válasza:

Kedves Zsuzsi!

Ha korábban rendszeresen futottál, úgy gondolom futhatsz a várandósság idején is, de csak óvatosan és fokozatosan emelve a terhelést, hiszen mint írtad, egy év kimaradt. Mielőtt azonban elkezded, mindenképpen konzultálj a nőgyógyászoddal, hogy a terhesség szempontjából nem lát-e bármilyen kockázati tényezőt.

A tónusok megtartására javaslom Neked kiegészítésként a kismama tornát, ami nem csak az izmokat tartja formában, hanem segít a növekvő pocak miatti esetleges élettani elváltozások (pl. derékfájás, vizesedés) megelőzésében, kompenzálásában is.

Az étkezéseket nem ajánlom helyettesíteni fehérjeporral, mert a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátra is, ennek hiányában ketogén folyamatok indulnak el, ami nem kívánatos. Ha azt szeretnéd, hogy ne rakódjon le felesleges zsírszövet, akkor ügyelj a rendszeres étkezésre, egyél naponta 5-6 alkalommal. Nem ismerem az aktuális testsúlyodat, de napi 160 gramm szénhidrát fogyasztásánál kevesebbet nem ajánlok senkinek. (Kivéve, ha valakinél terhességi diabetes alakul ki.) Ezt a mennyiséget ha elosztod 5 étkezésre, ügyelsz arra, hogy túlnyomó részt lassan felszívódó szénhidrátokat fogyassz, a reggelinél és a vacsoránál pedig csak ilyeneket, akkor nem épül felesleges zsírszövet, viszont mindig energikus leszel, és a babádnak is lesz elegendő tápanyag. Ha szeretnél fehérjepótlást alkalmazni, akkor csak növényi eredetű fehérjéket ajánlok, és például futás után friss gyümölccsel összeturmixolva kiválthatsz velük egy köztes étkezést, mivel a gyümölccsel szénhidrátot is viszel be. Igaz, hogy a gyümölcsök gyorsan felszívódó szénhidrátnak számítanak, de sportolás után hatékonyan dolgozik velük a szervezetünk. Sok örömet kívánok a babaváráshoz

Üdvözlettel: MacPherson Éva

Ha te is szeretnél Évától kérdezni, itt megteheted. Ha pedig más témában kérdeznél, vagy megismernéd szakértőinket, kattints ide!