joghurt, méz

Milyen ételeket fogyassz torokfájás esetén?

Forrás: Getty Images
Beköszöntött a náthás, torokfájós időszak, ezért összeszedtünk pár ételt, amelyek segítenek gyorsabban átvészelni ezt az időszakot!

Torokfájás esetén sajnos nem mindig esik jól enni, inni bármit is, pedig bármilyen betegség esetén fontos, hogy a szervezetedet ellásd tápanyagokkal. A másik legfontosabb dolog, pedig hogy megfelelően hidratált legyél. Természetesen ez esetben is tökéletes választás a szénsavmentes ásványvíz, de mellette a klasszikus tea és húsleves is remek alternatíva. A teánál ügyelj rá, hogy ha citromot is teszel bele, azzal várd meg, hogy kihűljön egy kicsit.

Torokfájás esetén (akár vírusos akár bakteriális) jobb, ha kerülöd a savas ételeket, italokat, így a kávét, édesítőszeres, cukros, ecetes, szirupos, túlzottan fűszeres élelmiszereket

De mégis melyek azok az ételek, amik kifejezetten jót tesznek?

  • Joghurt: Maga a textúra is könnyebben csúszik egy fájós torkon, de a benne lévő protein, zsírok és probiotikumok még a gyógyulásban is segítenek.

  • Méz: Az egyik legősibb gyógymód torokfájásra, nem véletlenül, hiszen gyulladáscsökkentő hatással bír.

  • Tojás: A tojás tartalmaz cinket, B12- és D-vitamint is, így támogatja a felépülésedet, miközben rántotta formájában és nem túl forrón fogyasztva a fájós torkot sem irritálja.

  • Gyömbér: A mézhez hasonlóan gyulladáscsökkentő hatású, ráadásul antioxidánsokban is igen gazdag.

  • Smoothie: Egy finom smoothie-t bármilyen vitamindús alapanyagokból elkészíthetsz, ráadásul az állaga miatt könnyedén fogyaszthatod.