Borítókép: Mi az a pulzuskontroll és miért használják annyian?

Mi az a pulzuskontroll és miért használják annyian?

Forrás: getty images
Ha te is gyakran találkozol ezzel a fogalommal, de lövésed sincs arról, mit jelent, olvasd el szakértőnk, Fülöp Tibor magyarázatát!

Kedves Tibor! Egyre többször találkozom a pulzuskontroll fogalmával, kezdő futó vagyok. El tudná mondani, hogy mi a módszer lényege? Köszönöm előre is!

Szakértőnk, Fülöp Tibor válasza:

Kedves Eszter,

az edzésterhelés három alapvető paraméterrel jellemezhető: terjedelem, intenzitás és gyakoriság.

A terjedelem az edzés hosszát jelenti, és pontosan meghatározható időtartam (óra, perc, másodperc) vagy távolság alapján (kilométer, méter). A gyakoriság értelmezése sem jelent problémát - milyen sűrűn követik egymást az edzések, hány edzésünk van egy héten?

Ezzel szemben az intenzitás, az erőkifejtés mértékének meghatározása már nem ilyen egyszerű. Elvileg logikusnak tűnik a sebességgel jellemezni: minél gyorsabban futunk, annál intenzívebb a terhelés. Ez majdnem igaz, de mi a helyzet mondjuk lejtőn vagy emelkedőn való futás esetén? Ott ez az elv már nem igazán állja meg a helyét! Így jutottak el a szívfrekvencia, a pulzusszám mérésének bevezetéséhez: minél intenzívebb a terhelés, annál szaporább a szívműködés. Ezzel lehetővé vált a szervezet edzésterhelésre adott válaszának azonnali, precíz, folyamatos mérése - megszületett a pulzuskontroll, vagy ahogy korábban nevezték: a pulzusméréses edzés.

A pulzuskontroll a személyre szabott terhelésszabályozás egyik alapelve, mely szerint minden edzést a saját egyéni intenzitási zónádban hajts végre! Ehhez azonban ismerned kell az egyéni pulzus célzónáidat, melynek meghatározására a legbiztosabb módszer egy teljesítménydiagnosztikai laborvizsgálat elvégzése.

Ezután a saját pulzustartományaid ismeretében, egy pulzusmérő óra segítségével az edzések teljes időtartama alatt kontrollálhatod magad, így ténylegesen mindig abban a zónában tudsz dolgozni, ahol az adott edzésfeladatot a leghatékonyabban lehet elvégezni.

Jó edzést, sikeres célba érést kívánok!

Üdvözlettel

Tibi

Ha neked is van kérdésed Tibihez, vagy szakértőinkhez, kattints ide!