Borítókép: Mi a teendő akkor, ha a felkészülési időszakban fázol meg?

Mi a teendő akkor, ha a felkészülési időszakban fázol meg?

Forrás: getty images
Sajnos előfordulhat, hogy a felkészülési időszakban megfázol. Szakértőnk, MacPherson Éva elmondja, mi a teendő a kényszerpihenő alatt, de arra is tippeket ad, hogyan gyorsíthatod a gyógyulást.

Szia Éva! Bemutatkozásodban írsz az egészségmegőrzésről, ez ösztönzött arra, hogy Téged kérdezzelek: jelenleg félmaratonra készülök, egy hónapom sincs már hátra, úgy érzem, jól állok, de most ütött be egy megfázás. Úgy érzem, túl vagyok a nehezén, de mikor szabad elkezdeni újra futni, hogy ne veszítsek sok időt, és a visszaesés se fenyegessen? Nagyon türelmetlen vagyok, folyton arra gondolok, hogy jó lenne újra futni, nehogy elveszítsem az eddigi formámat... Előre is nagyon köszönöm a választ! Adri

Szakértőnk, MacPherson Éva válasza:

Kedves Adri! Valószínűleg szüksége volt a szervezetednek egy kis “megállásra”, de ha ügyesen használod ki ezt az időd, előnyödre is fordíthatod a “kényszerpihenőt”. A testünk – ha edzett - nem felejt. Várd meg, amíg elmúlik a köhögésed, és a légutak is teljesen kitisztulnak, hiszen a túl korai futással kockáztatnád a felülfertőződést, ami viszont további időveszteséget generálna. Ha esetleg lázas is voltál, csak 2-3 nap teljesen lázmentes állapot után kezdj el újra edzeni.

Gyorsíthatod a regenerációt, és javíthatsz az általános energiaszinteden az alábbi tippek segítségével, ami aztán a futóedzések megkezdésekor érezhető lesz a teljesítményeden is:

- Napi 2-4000 mg C-vitamin bevitele jótékonyan hat az immunrendszer működésére, az általános erőnlétre, segíti a gyors felépülést, de fontos mellé a megfelelő folyadékfogyasztás. Ilyenkor legjobb a gyógytea, például bodza, hársfa, kakukkfű, kamilla.

- Használd a felszabaduló időd alvásra! A gyógyulás is könnyebben megy, ráadásul hosszútávfutásnál megnövekszik az alvásigény, ezért a jó teljesítmény eléréséhez az elegendő alvás nélkülözhetetlen.

- Betegség után, nagy fizikai igénybevétel esetén feltölti az energia raktárakat az Eleuthero ginseng (Szibériai ginseng) nevű gyógynövény, erősíti az immunrendszert, ráadásul segíti az ízületek mozgékonyságát is. Nem szabad összekeverni a Panax ginsenggel, mert eltérő a hatásuk. Ha nem vagy allergiás a méhpempőre, és nincs magas vérnyomásod vagy szívbetegséged, akkor próbáld ki az Eleuthero ginseng-et méhpempővel, pici ampullákban, „törpeszörp” formában lehet megvenni drogériákban. Látványosan javít az energiaszinteden!

- A mozgásról sem kell lemondanod (kivéve lázas állapotban), mert végre megfelelő figyelmet tudsz fordítani a nyújtásra. Napi 30 perc, a teljes testet átmozgató nyújtógyakorlatokkal új lendületet adhatsz az izmaid működésének. Már az első futásnál érezni fogod, hogy mennyivel könnyebben megy a mozgás!

Mielőbbi gyógyulást, sikeres felkészülést kívánok!

Ha te is szeretnél kérdezni Évától, itt megteheted. Többi szakértőnkkel pedig ezen a linken ismerkedhetsz meg.