Borítókép: Megfájdult a lábfejed? Tedd ezt a gyógyulásért!

Megfájdult a lábfejed? Tedd ezt a gyógyulásért!

Forrás: getty images
Gyakori panasz a lábfej fájdalma. Mit lehet ellene tenni? Szakértőnk elárulja.

Kedves Kata! Hétvégén fogok indulni életem első versenyén, 12 km-t fogok futni. A távtól nem is félek, edzek rá hónapok óta, viszont a múlt szombati futás után másnapra megfájdult a lábfejem. Vasárnap ki is hagytam az edzést, hétfőn mentem újra futni, viszont most megint fáj. Szerencsére nem folyamatos a fájdalom, ezért nem hagynám ki a versenyt. Inkább pihentessem addig, vagy mehetek még futni? Ha igen, mikorra időzítsem a verseny előtti utolsó alkalmat? Köszönöm! Viki

Szakértőnk, Rajnay Kata válasza:

Kedves Viki!

Ez egy kicsit tág meghatározás, hogy megfájdult a lábad. A különböző területeken kialakuló fájdalom más és más okra utalhat.

Ami biztos, hogy a jegelés és a polcolás a pihenésed alatt segít a fájdalom csökkentésében. (A jegelés max 10 percig tartson az adott területen, illetve legyen valami anyag a bőröd és a jegelő felület között.)

Lehet idegi vagy ízületi a probléma, de okozhatják izmok is a panaszaidat. Az első két ok kicsit bonyolultabb, viszont az izomzattal könnyebben tudsz foglalkozni, így a versenyig az izom keringésének javítását javaslom. Ha van otthon SMR hengred, akkor javaslom, hogy azzal kezdj el dolgozni a lábszár-izmaidon, attól függően, hogy mely területen érzed a fájdalmat.

Amennyiben nincs hengered, vagy nem ismered a technikát, akkor kezdj el nyújtani.

Így tűzoltásnak ennyit tudok javasolni!

Ha bármilyen további kérdésed van, vagy pontosítani szeretnél, akkor írj nyugodtan ide, vagy a www.gyogytornaszda.hu oldalon megtalálható email címre.

Sok sikert a hétvégi versenyhez!

Kata

Tedd fel Katának kérdéseidet itt! A többi szakértőnket ide kattintva ismerheted meg!