masszázs,masszázs futóknak

Masszírozd magadat! Hasznos izomlazító tippek futóknak

Forrás: getty images
Most őszintén: te hányszor bizonyosodsz meg arról, hogy egy kemény edzés után maximálisan ellazuljanak és regenerálódjanak az izmaid és feltöltődve vágj neki a következő futásodnak? Erre pedig szuper a masszázs!

Egy jó kis masszázs segíthet abban, hogy nagyobb mozgástartományban dolgozz, gyorsabban regenerálódj (hiszen felpörgeti a vérkeringést) emellett a boldogsághormonok szintjét is növeli. Azonban a legtöbben csak nagyon ritkán tudnak eljutni egy szakemberhez, sokan pedig luxusnak tartják, nem szükségletnek. A következő tippek viszont segítenek abban, hogy otthon is kellemes élményben legyen részed. Ha pedig elutazol valahova, akkor is bátran alkalmazhatod ezeket a technikákat, ha például bedobsz egy masszázslabdát, vagy szivacshengert a bőröndödbe.

A testrészek, amiket érdemes megmasszíroznod:

Farizom

A farizmok fontos szerepet játszanak a csípő stabilitásában. Lazításukra használhatsz szivacshengert, de még jobb, ha egy teniszlabdára ülsz, és azzal masszírozod ki a csomókat. Ha például a piriformis izom feszül, a medencéd körül szúró fájdalmat érezhetsz, emellett az ülőideget is megnyomhatja. A masszázsnál arra is figyelj, hogy ne csak a puha szöveteket vedd kezelésbe, hanem a keresztcsont és a farokcsont környékét is.

Alsó lábszár

A vádli feszülése hosszú távon akár talpi bőnye gyulladáshoz is vezethet, arról nem is beszélve, mennyire kellemetlen minden egyes lépés, ha fáj az alsó lábszárad. Érdemes szivacshengerrel megmasszíroznod ezt a területet: ezt legegyszerűbben úgy teheted meg, ha nyújtott lábbal leülsz a talajra, beteszed a hengert a vádlid alá és előre-hátra mozogsz rajta. A sípcsont környékén lévő izmok kötik össze a vádli külső részét a lábfej külső részével, ha viszont ezek túl feszesek, a talpadnál erős fájdalmat érezhetsz, emellett a rettegett futósérüléssel, vagyis a sípcsont környéki fájdalommal is meg kell küzdened. Kisebb szivacshengerrel és jéggel (papírpoharakba önts vizet és fagyaszd le) enyhíthető a fájdalom és a gyulladás.

Talp

Egy golflabdával, masszázslabdával, vagy egy fagyasztott fél literes vízzel könnyedén ellazíthatod ezt a területet.

Combizom/IT-szalag/Combhajlító

Talán ez a legkevésbé elhanyagoltnak számító rész, ha masszázsról van szó. Az IT-szalag hengerezésénél figyelj arra, hogy a csípőtől egészen a térded külső részéig kezelésbe vedd a területet.

+1 Fascia, vagyis izompólya

A fascia körülöleli az izmokat és a belső szerveket a tested minden pontján, épp úgy, mint egy csomagolás, ezért is fontos rá odafigyelni. Érdemes szivacshengeres masszázzsal meglazítanod, mivel ha nem tapad rá az izmokra olyan szorosan, akkor az izmok könnyebben tudnak nyúlni, ezáltal sokkal hatékonyabbá teheted a futást.

Mekkora nyomást érdemes gyakorolni?

Otthon hajlamosabb lehetsz elviselni a fájdalmat, pedig jóból is megárt a sok. Általában 2-2 percig érdemes masszírozni a különböző területeket, amikor pedig pirossá és meleggé válik a masszírozott testrész, akkor érdemes megállni. Jó ötlet a masszázs után nyújtani is, hogy tovább lazíts az izmaidon!

Olvasnál még a témában?