progrun.hu,szeged,maraton,szeged maraton,anyagcsere,lassabb anyagcsere,lassú anyagcsere

Maratonfutást követően lassulhat az anyagcsere? Szakértőnk elmondja!

Forrás: progrun.hu Szeged Maraton
Olvasónk a következő problémával fordult szakértőnkhöz:

Kedves Éva!

10 nappal ezelőtt futottam Szegeden maratont, lelkes amatőrként. Nem a legideálisabb időjárási körülmények között teljesítettem a távot (hőségben, kaptunk jeges zivatart, utána pedig megnőtt a páratartalom).

Mitől lehet az, hogy még mindig lassabb az emésztésem/anyagcserém, mint lenni szokott? (Más is járt így). Kevés gyümölcsöt és zöldséget fogyasztok, sokszor napokon át egyáltán nem eszem ilyesmit. Mivel lehet ilyenkor kicsit segíteni magunkon?

Köszönöm a segítséget, RUNtasztikus napot kívánok.

Sándor

Szakértőnk, MacPherson Éva válasza:

Kedves Sándor!

Állapotfelmérés nélkül kicsit nehezebb tanácsot adni, de nem vagyok biztos abban, hogy a tapasztalt lassabb anyagcsere-működés, emésztés a maraton lefutásával van kapcsolatban. Hosszabb, megerőltetőbb futás után inkább jellemző a vízháztartás borulása, és a veseműködés zavara, de természetesen vannak egyéni érzékenységek is, nem vagyunk egyformák.

Az emésztést valóban serkenti, ha rostban dús az étrend, például ha elegendő gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát fogyaszt valaki. Azonban ha ezek a táplálékok nem szerepelnek rendszeresen az étrendedben, akkor csak fokozatosan szabad bevezetni őket, mert a hirtelen túl sok rost fogyasztása is okozhat székrekedést.

Segíthet ilyenkor még a bélflóra támogatása is, például természetes probiotikum források fogyasztásával, mint a kaukázusi kefír, a savanyú káposzta, vagy a kovászos uborka. És ne feledkezzünk meg a megfelelő hidratáltságról sem, pótolni kell a maraton során elveszített vízmennyiséget. Tapasztalatom szerint legalább 2-3 hét kell ahhoz, hogy egy ilyen megterhelő futás után a szervezet normális működése visszaálljon.

Gyors regenerálódást, és további sok sikert kívánok!

Üdvözlettel: MacPherson Éva, egészség és táplálkozás terapeuta

HA NEKED IS VAN KÉRDÉSED ÉVÁHOZ, ITT FELTEHETED NEKI! A TÖBBI SZAKÉRTŐNKKEL PEDIG IDE KATTINTVA ISMERKEDHETSZ MEG!