magnézium,tabletta,egészség,ásványi anyag,magnéziumhiány

"Bizarr tünetekből jöttem rá, hogy magnéziumhiányom van" - vigyázz, nehogy veled is megessen!

Forrás: Getty Images
Bár képben vagyok, mit okoz a magnéziumhiány a szervezetben, mégis kellett idő, mire leesett a tantusz…

Igyekszem vitamin- és tápanyagdúsan étkezni, rendszeresen fogyasztok táplálék-kiegészítőket is, mégis nemrég olyan erős magnéziumhiányom lett, hogy elszabadult a pokol. Év végén tartottam egy kis étrendkiegészítő-mentes időszakot, azaz nem szedtem semmilyen vitamint, és magnéziumot amúgy is régen vettem már be. Ennek ellenére nem gondoltam volna, hogy bármilyen hiány is kialakulhat, mert naponta eszem zöldséget-gyümölcsöt, teljes értékű gabonaféléket és magvakat. Bár az ünnepeket megelező céges bulik és a Karácsony sem az egészséges táplálkozásról szóltak, ki gondolta volna, hogy ennyi is elég ahhoz, hogy magnéziumhiány alakuljon ki?

  • Eleinte az volt a furcsa, hogy rosszul aludtam. Én, aki mindig jól alszik, kipihenten kel, nem szundigombozik, ha úgy van, már este 9-kor is képes elaludni. Ez nem vall rám, de gondoltam, hogy mivel stresszes időszak volt a munkában, biztosan kihatással volt erre is.

  • A bőröm állapota sem volt túl jó, de ez is betudható volt a stressznek, no meg az ünnepi eszem-iszomnak, így nem gyanakodtam, csak amikor a normálnak számító étkezésem mellett is maradt a helyzet.

  • A legijesztőbb viszont az volt, hogy sírógörcsök törtek rám állandóan. Történtek az életemben mostanság olyan dolgok, amik kis izgatottságot, stresszt, félelmet okozhatnak a lelkemben, de olyan szintű bőgőrohamaim voltak, amiket az egész családom és párom is tehetetlenül nézett. Eleinte csak azt vettem észre, hogy minden megható dolgon képes vagyok elsírni magam, de mindig a hormonokra fogtam, hiszen nő vagyok. Később viszont olyan hisztérikusan képes voltam sírni, amikor egy-két nehezebb helyzet jött szóba, hogy utánakezdtem olvasni, nem vagyok-e depressziós. (Bár, semmi okom nincs rá, őszintén. A családom, és a barátaim szuperek, a párkapcsolatom szintúgy – a mindennapos, tipikus konfliktusok mellett, és a munkában új lehetőséget kaptam, ami oké-oké elsőre ijesztő, de nem ennyire.) Próbáltam mindenfélével magyarázni, hogy tudat alatt mi lehet a lelki problémám, és kitaláltam, hogy pszichológushoz is elmegyek…

  • Volt még azonban egy jelzés, mégpedig, hogy előjött egy kis lüktetés, idegrángás itt-ott, ami már konkrétabb jelzés arra, hogy az idegrendszeremmel valami van, és hálistennek, ilyenkor mindig beugrik már, hogy “óóóó, hát lehet a magnézium!”. Komolyabb izomfájdalmak is előjöttek, így anyukám javaslatára jó nagy dózisban kezdtem el magnézium tablettát fogyasztani 2-3 napig, majd pedig átálltam a normális adagra, és azóta minden kezd helyreállni.

A sírógörcsök elmúltak, a lüktetés megszűnt, az alvás javul, ugyan még nem 100%-os (bár ez betudható annak is, hogy az ünnepek alatti szabadság idején teljesen felborult a ritmusom, és mindig nehéz visszaállni), és a bőröm állapota is rendbe jött, szóval megszűnt a magnéziumhiány. Többet biztos nem jutok el ide, mert a sírógörcsök és az állandó álmatlanság és forgolódás hihetetlenül ijesztő volt. Te is figyelj oda magadra, és hogy minden vitamint és ásványi anyagot megkapjon a szervezeted, mert nem csak a kiegyensúlyozott mindennapok, de a sportolás miatt is fontos!