pulzus

Magas az átlagpulzusod futás közben? Fogadd meg szakértőnk tippjet!

Forrás: getty images
Olvasónk a következő kérdéssel fordult szakértőnkhöz:

Kedves Tibor!
Korábban hosszabb távokon futottam (10 km), de amikor elkezdtem mérni a pulzusomat a futások alkalmával, az egyik versenyen 10 km-en az átlagpulzusom 185 volt. Voltam kardiológusnál, nem talált semmi rendellenességet, fizikai tüneteim sem voltak futás közben, mindössze azt vettem észre, hogy nem tudok olyan gyorsan futni, mint szeretnék (akkor a 10 km-t 1 óra 12 perc alatt teljesítettem.) Mindenesetre az orvos akkor azt tanácsolta, inkább ne fussak.
Most voltam menedzserszűrésen, ahol említettem ezt a dolgot a kardiológiai vizsgálaton, ott azt javasolták, hogy ha nincs problémám futás közben, nyugodtan fussak, én ilyen alkat vagyok, úgyhogy ne is várjak teljesítményjavulást.
Ön szerint mi lehet az igazság? Fussak vagy ne fussak?
Üdvözlettel:
J. Judit

SZAKÉRTŐNK, FÜLÖP TIBOR VÁLASZA:

Kedves Judit,

alapvetően a pulzusszám nagyon egyéni, ráadásul sok minden befolyásolja (életkor, edzettségi állapot, idegrendszer, hidratáció, időjárás, kipihentség, stb.).

Annak, hogy fennáll-e bármilyen egészségügyi kockázat a sportolással kapcsolatban, az alábbiak szerint érdemes utánajárni:
1. nyugalmi sportkardiológiai vizsgálat: EKG és szívultrahang;
2. sportorvosi terhelésélettani vizsgálat: futószalagon, lépcsőzetesen növekvő terhelés mellett végkimerülésig végzett spiroergometriás vizsgálat folyamatos EKG kontrollal, minimum 5 perc megnyugvási szakasz regisztrálással.

Ezeknél a vizsgálatoknál a kulcsszó a SPORT, tehát ne egy általános orvos vizsgálja, mert ők bizonyos jeleket máshogy értelmeznek, mint azok, akik sportolókkal foglalkoznak.

Amennyiben orvosilag rendben van, akkor érdemes jelentkeznie egy teljesítménydiagnosztikai vizsgálatra, ahol egyrészt a pulzus célzónák kerülnek meghatározásra, másrészt hasznos információkat szolgáltatunk az edzésmunka optimalizálásához.

Az ugyanis nem baj, ha a jó teljesítmény mellé alacsonyabb pulzusszám társul, főleg hosszú távú erőkifejtéseknél.

Üdvözlettel

Fülöp Tibor

NEKED IS VAN KÉRDÉSED TIBORHOZ? ITT FELTEHETED NEKI! A TÖBBI SZAKÉRTŐNKKEL PEDIG AZ ALÁBBI LINKRE KATTINTVA ISMERKEDHETSZ MEG!