Borítókép: Teljesen lerobbantál a versenyfelkészülés alatt testileg és lelkileg is? Tanulj a hibáimból, és hozd magad rendbe gyorsan!

Teljesen lerobbantál a versenyfelkészülés alatt testileg és lelkileg is? Tanulj a hibáimból, és hozd magad rendbe gyorsan!

Forrás: Pexels.com
Van az úgy, hogy az ember túlhajtja magát!

Tavaly enyhén szólva is túltoltam az év elejét. Új pozícióba kerültem a munkahelyemen, miközben végeztem egy edzőképzést (szinte minden szombat-vasárnap a suliban ültem), és készültem az első maratonomra. Ezeken kívül naponta két szót váltottam a pasimmal, és maximum aludtam (nyilván nem eleget). Nagyon sok volt, és persze igyekeztem minden fronton a maximumot nyújtani, de a sors folyton figyelmeztetett, hogy állítsam le magam. Február és április között kétszer betegedtem le, és egy komoly sérülésem is volt… Ha most ugyanott lennék, akkor sem mondanék nemet a munkahelyi feladatokra, nem hagynám ott a képzést, és persze a maratont sem dobnám. De összegyűjtöttem pár dolgot, amire biztosan odafigyelnék, hogy enyhítsek a túlhajszoltságon, ami neked is hasznos lehet, ha épp egy ilyen feszített versenyfelkészülés jutott ki.

  • A legkönnyebben mindannyian a regenerálódástól vesszük el az időt, pedig a kulcsa annak, hogy egyensúlyban maradjunk. Ha tologatod az edzéseket, mert a feszített hétköznapokon nehezen szorítasz időt rájuk, akkor könnyen feltorlódnak, és ez a regeneráció kárára mehet. Ha pedig nem regenerálódsz eleget, akkor jönnek a sérülések, a betegségek és a többi… Kimaradt az edzés, mert nem fért bele az adott napon, és másnap már a következő jön? Ez van, ne pótold be, hanem inkább pihenj, és onnan folytasd az edzéstervedet! Csak 4 órát aludtál, és menned kellene edzeni? Inkább aludj tovább 2 órát, minthogy totál lerottyanj!

  • Légy rugalmas az edzésterveddel. Talán mára egy kőkemény résztáv van előírva, de te érzed, hogy nem vagy a legjobb formádban, mintha bujkálna benned valami, és amúgy is este 9-kor tudsz időt szakítani rá? Inkább egy fuss egy laza 8-ast, olyat, ami jól esik, felfrissít, de nem terhel le teljesen. Így holnap nem úgy kelsz majd, mint akit agyonütöttek, és lesz erőd a továbbiakhoz. Néha kellenek az engedmények!

  • Feszített időszakban természetesen a legkönnyebben a bemelegítés, nyújtás és hengerezés marad el, mert hát „majd legközelebb”, de épp ilyen stresszes időszakokban nagyobb a sérülésveszély, amikor még inkább oda kellene figyelni ezekbe. Nem muszáj közvetlenül edzés után hengerezni, beiktathatod este is, de a nyújtás és bemelegítésre mindenképpen szakíts 5-5 percet az edzés előtt és után.

  • Ha nagyon lepukkantál, és többször előfordult, hogy nem tudtál minőségi edzést végezni, akkor fel kell készülnöd arra, hogy az eredetileg kitűzött időeredmény nem jön majd össze. Programozd át az agyad arra, hogy más a célod, és ne ostorozd magad a rosszabb teljesítmény miatt. Egész egyszerűen el kell fogadni.

  • Gondold újra az étkezésedet is, és a jelenlegi menüt turbózd fel extra vitaminokkal, ha kell táplálék-kiegészítő formájában. Ha fel vagy töltve velük, minden más is könnyebben megy. A magnézium és B-vitaminok pedig legyen mindenképpen fókuszban.

  • Én abban az időszakban semmi kényeztetést nem adtam magamnak. Azaz volt a munka, az edzés, meg a suli, az egyéb kötelezettségek, de nem engedtem meg semmi olyasmit, mint masszázs, mozi, vagy bármi, amikor kikapcsolódhattam volna vagy élveztem volna egy kicsit az életet. Na, azt hiszem, ebből is fakadt az az állandó stressz, ami miatt még inkább rágörcsöltem a dolgokra. Te ne kövesd el ezt a hibát...