sérülés, sérült futó, depresszió, pozitív gondolkodás

Tudtad, hogy a hozzáállásod is befolyásolja, mikor térhetsz vissza sérülés után?

Forrás: DjordjeDjurdjevic / Getty Images
Konkrétan, ha pozitív maradsz a sérülés időszakában is, jóval gyorsabban húzhatsz újra futócipőt!

A legtöbb ember számára kedvezőtlen lelki reakciók kísérik a sérüléssel teli időszakot, sportolóknál mindez még erőteljesebb, mert a mozgás, amitől egy sérülés gyakran megfosztja őket, életük fontos része.

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

100% frissen préselt natúr homoktövis lé a Balaton partjáról. Igazi superfood. Gazdaságos 2 literes bag in box kiszerelésben a  hosszantartó garantált minőségért. Tömény egészségbomba, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, zsírsavakkal, antioxidánsokkal.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

5500 Ft

A sérülés nagyon sokféle érzést hívhat elő, beleértve frusztrációt, haragot, unalmat, depressziót, félelmet, szorongást, zavartságot és akár a magányt is. Ezek az érzelmek nemcsak a hangulatot befolyásolják kedvezőtlenül, hanem a rehabilitációs program hatékonyságát, sőt a sporthoz való visszatérés vágyát is. Emiatt ugyanúgy, mint az edzéseken és a versenyeken, a sérülés időszakában is nagyon fontos a mentális ellenállóképesség és a szívósság. Ennek mozgósítására tudunk adni gyakorlati tippeket, hogy a gyógyuláshoz vezető út során se veszítsd el teljesen a hitedet.

1. Fogadd el a valóságát (ami átmenetileg az)!

A sérülés előtti futó rutinod minden kellemetlenségével együtt az életed része és bizony nehéz mit kezdeni azokon a délutánokon, vagy kora reggeleken, amikor futni szoktál. De gondolj bele, mennyivel egyszerűbb most, amikor nincs szükség arra, hogy idő előtt ágyba bújj, nem kell félkómásan kierőszakolnod magad az ágyból, hogy reggel 6-kor már neki tudj kezdeni a futásnak. Használd ki ezt az időt arra, hogy pihensz. A sérülés általában a szervezet üzenete arra vonatkozóan, hogy a testnek pihenésre van szüksége, viszont, ha visszatérsz egészségesen, számíthatsz rá, hogy frissen és okos terhelés mellett jobb állapotban folytathatod az edzéseket egy idő után.

2. Használd ki okosan az extra szabadidőt!

Ha futással eltöltesz heti 6-8 órát, bizony ez az idő felszabadul a sérülés időszakában. Az egyik legjobb dolog, amit egy sérült futó tehet, hogy ennek az időnek legalább egy részét a gyógyulásra fordítja. A maradék időt pedig olyasmivel töltheted, ami kellemes számodra. Olvass, jógázz, meditálj, erősíts, sétálj, túrázz, ha a sérülés megengedi, tölts több tartalmas időt azokkal, akikkel aktív időszakodban jóval kevesebbet tudsz.

sérülés, depresszió, pozitív gondolkodás, sérült futó
Forrás: Emma Simpson / Unsplash

3. Ne aggódj az erőnléted elvesztése miatt!

Az egyik legnagyobb aggodalom a futók fejében sérülés során, hogy mennyire vész el az erőnlét a leállás időszakában. Érthető, hiszen sok időt töltünk azzal, hogy felépítsük magunkat futóként, ráadásul egy sérülés kezdetén nem ritkán nehéz megállapítani, hogy milyen hosszú leállásra lesz szükség. Minél hosszabb ideig kell a pálya szélén maradni, annál biztosabb, hogy elvész a jó forma, DE abban is biztos lehetsz, hogy az újrakezdést követően jóval hamarabb vissza fogsz tudni térni, mint hinnéd!

4. Ügyelj nagyon a táplálkozásra!

Az étrend jelentős hatással van a hangulatra és a mentális egészségre, ezért sérülés esetén is fontos, hogy egészségesen táplálkozz. A tápanyagban gazdag, gyulladáscsökkentő ételek fogyasztása szintén elősegítheti a gyógyulás folyamatát, a többletidődet arra is használhatod, hogy tudatosan megtervezed és elkészíted az ételeidet. Nagyon fontos ebben az időszakban, hogy figyelj a mennyiségekre, valószínű csökkentened kell az adagjaidat és a tápanyagösszetételt is. Mozgásszegény időszakban jóval kevesebb kalóriára van szüksége a szervezetnek.

5. Határozz meg célokat a sérülés időszakában is!

Most nem PB-kben kell gondolkodni, vagy még hosszabb távokban, ám minden nap tegyél valamit, ami a rehabilitációhoz kapcsolódik. Határozd meg, hogy a nap melyik időszakában fordítasz és mennyi időt például a szükséges gyógytornára, erősítésre vagy keresztedzésre, ha azt lehet és ehhez ugyanúgy tarts magad, mint az imádott futóedzésekhez. Mindeközben mindig juttasd eszedbe, hogy igen, ezen is múlik az, hogy mikor lesz lehetőséged ismét futócipőt húzni.

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin

 

 

1495 Ft

1995 Ft

6. Tartsd a kapcsolatot a futótársakkal!

Sok sérült futó hajlamos kivonulni abból a közösségből, amelyben aktív futóként akár napi szinten jelen van. Ez azonban tovább nehezítheti a sérülés időszakának lelki terheit, ami nem segíti elő a gyógyulást. Érdemes tehát kapcsolatban maradni a futó barátokkal, akik közül sokan lehet, hogy maguk is voltak már hasonló helyzetben és a beszélgetések, tapasztalatcserék jótékonyan hathatnak a felépülés során.