kollagén

Mi a szitu a kollagénes táplálékkiegészítőkkel? Hatásosak?

Forrás: Sharon McCutcheon / unsplash
Vannak, akik szerint felpörgetik az izmok helyreállítását és regenerációját. Vajon a tudomány mit gondol?

A kollagén a bőrápolással kapcsolatban ismerős, hiszen segít a feszesítésben. Ez az anyag viszont nem csak a külsődnek tehet jót, hiszen a szervezetben ebből a fehérjéből van a legtöbb. A vérben, csontokban, izmokban, inakban, erekben is megtalálható.

A kollagén a puha szövetek állványa. Ha viszont nincs elég belőle a szervezetben, a bőr és az inak megnyúlnak és gyengülnek is.
mondta Natasha Trentacosta, sportorvos, ortopéd orvoos.

Szóval elég fontos ez az anyag a puha szövetek egészségesen tartásához, na és az ízületeknek is. Mégis, futóknak a rugalmasság és mobilitás megtartásában van a legnagyobb szerepe, hiszen ha csökken a mennyisége, azzal nő az esély a sérülések kialakulására.

A jó hír, hogy ha egészségesen, kiegyensúlyozottan táplálkozol, akkor valószínűleg kellő mennyiségű található belőle a szervezetedben, hiszen a fehérjéből állítja elő a test.

20 aminosavból áll a kollagén, ezért a fehérjében gazdag ételekkel sokat tehetsz azért, hogy megfelelő legyen a mennyisége. A csirkehús, halak, babfélék szuperek, ugyanakkor C-vitaminra is szüksége van a szervezetednek a kollagénszintézishez.

De mi a helyzet az étrendkiegészítőkkel?

A kollagénporok és tabletták állati csontokból készülnek, a hidrolizált termékeket pedig tovább bontott kollagénből állítják elő, így könnyebben feldolgozza őket a szervezet.

Arról nincs pontos tudományos információ, hogy hosszú időn át alkalmazva ezek a termékek mennyire hatásosak. Korábbi kutatásokból viszont kiderült, hogy az ilyen típusú táplálékkiegészítők csökkenthetik a sérülések kialakulásának kockázatát, javítanak a tartáson, elősegítik a regenerációt, és az ízületeket is védik, emellett az izomépítésben is segíthetnek. Ettől függetlenül a szakértő szerint inkább az izmok megtartásában segíthet.

Ha arra is kíváncsi vagy, milyen vitaminok találhatóak a zöldségekben, mutatjuk: