Borítókép: Viszlát, kidörzsölődés! 5 hasznos tipp, hogy elkerüld a futók egyik legnagyobb rémálmát

Viszlát, kidörzsölődés! 5 hasznos tipp, hogy elkerüld a futók egyik legnagyobb rémálmát

Forrás: getty images
Vannak dolgok, amik megnehezítik a futást. A legtöbb futó szerint pedig a kidörzsölődés is enyhén szólva ilyen. Mert ki szeretne szinte terpeszben átérni a célvonalon, úgy, hogy minden egyes lépés idegesítő fájdalommal jár? Ha te nem, akkor olvasd el, mit tehetsz a kidörzsölődés ellen.

A fájdalmas bőrirritáció nőknél leggyakrabban a combokon, férfiaknál pedig a mellbimbó környékén jelentkezik. Oka általában a bőrfelületek súrlódása, a nedves környezet és a nem megfelelő ruhaválasztás. Az érzékeny bőrű futóknak és azoknak, akik nagy túlsúlytól szabadultak meg, méginkább oda kell figyelni arra, hogy nedvességelvezető, varrásmentes anyagból készült, szűkebb ruhákat válasszanak és persze a vazelin használata is ajánlott ebben az esetben.

A következő 5 tanács segít abban, hogy elkerüld a problémát.

1. Ismerd meg a gyenge pontjaidat!

Ha úgy indulsz egy versenyen, hogy abban reménykedsz, nem fog utolérni a kidörzsölődés, akkor ne lepődj meg, ha utána més a tusolás is borzalmas fájdalmat okoz. Érdemes a hosszú futásaid során felmérni, hogy mely testrészeid lehetnek problémásak, hogy tudd, mire kell extrán odafigyelned.

2. Próbálj ki többféle terméket!

Vannak, akik a ragtapaszra esküsznek, míg másoknak a vazelin vagy a hintőpor válik be. Lehet kapni már külön erre a célra kifejlesztett krémeket is a legtöbb sportboltban, ezekkel is tehetsz egy próbát. Emellett sokan ajánlják a kókuszzsírt és az olívaolajat is. Mások szerint vészhelyzetben az izzadásgátló stift is jó megoldás lehet. Minden hosszabb futásod alkalmával próbáld ki valamelyik megoldást, hogy megtaláld a legmegfelelőbbet!

3. Viselj kompressziós nadrágot

A kompressziós gatyák bizonyítottan csökkenthetik a kidörzsölődés esélyét. A bő nadrágokat érdemes elkerülnöd, mert ezek tovább ronthatnak a helyzeten.

Előzd meg a bajt!

Abban a pillanatban, ahogy érzed, hogy elkezdtél kidörzsölődni, tegyél valamit a probléma ellen. Ha versenyen vagy, keress egy orvost vagy önkéntest, aki tud vazelint szerezni. Mielőtt bekennéd a kérdéses területet, tisztítsd meg egy kis vízzel. Ha pedig hosszút futsz, mindenképp legyen nálad valami erre az esetre!

A kidörzsölődés kezelése

Ha a futás végeztével tudsz csak tenni a probléma ellen, akkor az első dolgod az legyen, hogy megtisztítod a fájdalmas területet. A kidörzsölődött bőrt úgy kell kezelni, mint egy nyílt sebet. Nem lesz kellemes, de legalább a piszoktól és a baktériumoktól megszabadítod a bőrödet. Ezt követően akár aloe vera géllel, vagy antiszeptikus krémmel is bekenheted magadat, ez ugyanis hűsíti és fertőtleníti a bőrt. Jó választás még a popsikenőcs is, ugyanis cink-oxidt tartalmának köszönhetően fertőtlenít.

Olvasnál még a témában?