Borítókép: A legjobb kezelések nyári bőrsérülésekre - a leégéstől a kidörzsölődésig

A legjobb kezelések nyári bőrsérülésekre - a leégéstől a kidörzsölődésig

Forrás: getty images
Akár nyaralni mész, akár futni, a bőröd nincs biztonságban. Nem csak a napfény miatt, hanem a rovarok, a kidörzsölődés, csaláncsípés, vagy a mérges szömörce okozta kiütések miatt is.

Megmutatjuk, milyen módszerekkel vehetsz búcsút a kellemetlen tünetektől!

Leégés

Maradj hűvösben és hidratáld magad. Ha szükséges, néhány óránként vegyél be ibuprofént tartalmazó fájdalomcsillapítót, mely csökkenti a gyulladást. Az aloe vera pedig megnyugtatja az égett bőrt. Komolyabb leégés eseten a hólyagokat kiszúrhatod steril tűvel. Ha viszont lázas vagy és hányingered van, akkor valószínűleg napszúrást kaptál. Amennyiben néhány napon belül nem enyhülnek a tüneteid, menj orvoshoz.

Darázscsípés

Forrás: getty images

A legjobb, ha jegeled és valamilyen antihisztamin tartalmú tablettát is beveszel. Ha allergiás vagy a csípésre, vigyél magaddal EpiPent is. (Nem tudod, hogy allergiás vagy-e? Ha a csípés után hányingered van, izzadsz, légszomjad van és kimelegszel, fordulj orvoshoz!)

Mérges szömörce

Az érintkezést követő 48 órán belül jelentkeznek a kiütések. Érdemes kimosni a ruháid, amiket akkor viseltél, mikor érintkeztél a növénnyel és tusolj le. Alaposan öblítsd le magad vízzel és csak ezután használj tusfürdőt. Lehet, hogy szteroidokra is szükséged lehet, érdemes orvoshoz fordulnod.

Égő szemek

Forrás: getty images

Ha gyakran könnyezik a szemed futás közben, valószínűleg irritálja valami. Érdemes ilyenkor megtörölnöd a szemeid és kiöblíteni őket. Persze csak akkor, ha nem használsz kontaktlencsét.

Kidörzsölődés

Legjobb ellenszere a vazelin és a hidegvizes fürdő. Ha szükséges, tarts 1-2 nap szünetet a kidörzsölődést követően.

Csaláncsípés

Egyrészt használhatsz a kezelésére alkoholt is, amivel borogatni kell az érintett bőrfelületet. A szódabikarbóna is hasznos lehet, ezt vízzel kell krémes állagúra keverni és ezzel kell bekenni a bőrt.

Ha pedig inkább elkerülnéd a meleget - és a leégést - válassz ezek közül az úticélok közül!