kezdők

5 tipp kezdőknek: Figyelj erre, hogy egészséges maradj

Forrás: getty images
5 kulcsfontosságú tényezőre kell kezdőként odafigyelned ahhoz, hogy ne kelljen sérülésekkel megküzdened.

Ahogy elkezded gyűjteni a kilométereket, muszáj figyelned a futás mellett másra is, hogy fizikailag és mentálisan is bírd az előtted álló új kihívásokat. Ebben segítenek a következő tippek, amiknek ott a helyük a heti programodban!

Hidratálj!

A megfelelő hidratáció nem csak nyáron fontos, hanem minden évszakban, hiszen ha nincs elég víz a szervezetedben, romlik a teljesítményed, egy új kutatás szerint pedig még el is butulhatsz. Jó ötlet, ha nem csak ital formájában, hanem hidratáló ételekkel, például uborkával is viszel be folyadékot.

Köss barátságot az SMR-hengerrel

A hengerezés felpörgeti a vérkeringést, segít bemelegíteni és ellazítani az izmokat, ezért minden futó napirendjében ott a helye. Emellett megnyújtja a megrövidült izmokat is, így fejleszti a mobilitást.

Aludj eleget!

Az egyik legjobb dolog, amit a sérülések megelőzésének érdekében tehetsz, ha eleget alszol. Alvás közben ugyanis regenerálódik a szervezet - vagyis a sérült izomrostok helyreállnak, épülnek az izmok és az immunrendszered is erősödik.

Szánj időt a farizmokra is!

Ha nem elég erősek a farizmaid, a csípőd sem mozog megfelelően futás közben, ennek hatására pedig az ízületeid akár le is sérülhetnek. A guggolás, kitörés például remekül megerősítik a fenekedet.

Fel a falra!

A falnál guggoló ülés megvédi a térdedet a sérülésektől, emellett az emelkedős futásokhoz is jól jön ez a gyakorlat, hiszen megerősíti a combjaidat, így könnyebben haladsz felfelé. Naponta 1-2 percet szánj erre a gyakorlatra!

Olvasnál még a témában?