Borítókép: A neten egyre népszerűbb a kék matcha - megéri kipróbálni?

A neten egyre népszerűbb a kék matcha - megéri kipróbálni?

Forrás: instagram
A színe csodálatos, de van olyan hatásos, mint a zöld változata?

Ha követed a legújabb kajatrendeket Instagramon, valószínűleg nem most látod először a mesés, kék színű smoothie-kat és kávékat. De ezek az ételek és italok egészségesebbek lesznek attól, hogy a kék port is hozzájuk keverik?

A zöld matcha a zöld tea leveleiből készül, rengeteg antioxidánst tartalmaz, melyeknek öregedésgátló, vércukor-stabilizáló és szívvédő hatásai is ismertek. Sokan pedig arra is használják, hogy anélkül nyugodjanak meg, hogy teljesen kiütnék magukat, hiszen az l-theanin nevű anyag úgy képes ellazítani, hogy közben nem álmosodsz el.

De mi a helyzet a kék változattal?

A kék matcha csak a nevében közös a zöld változattal, ugyanis teljesen más növényből származik, a pillangóborsóból. Ennek virágait szárítják meg és őrölik porrá.

Forrás: bluechai.com
A pillangóborsó virága.

Milyen hatással van a szervezetre?

Állatokon végzett kutatások szerint képes csökkenteni a stresszt és javítani a memórián, de az eredmények nem annyira biztosak, hogy bármi pontosat is lehessen róluk mondani. Ettől függetlenül nem jársz rosszabbul, ha kékre színezed a turmixodat vagy a chia pudingodat, csak ne várd azt a hatást, amit a zöld matcha porral már megtapasztaltál.

Olvasnál még a témában?