Borítókép: Jól nézel ki? Jól érzed magad? Maradjon is így!

Jól nézel ki? Jól érzed magad? Maradjon is így!

Tedd a szívedre a kezed: mennyi időt töltöttél a futószetted összeállításával, mire úgy érezted, minden a helyén van? A megfelelő fehérneműtől és zoknitól a futónadrágon és felsőn keresztül a cipőig, minden egyes darab hosszas keresés és többszöri tesztelés eredményeként lett a felszerelésed része. A futószetted minden alkalommal segít téged, hogy a legtöbbet hozhasd ki magadból. Ha megfelelő módon gondoskodsz minden egyes darabról, a futás mindig élmény lesz.

Kevesebb mosás, több frissítő gőz

A legfontosabb szabály, hogy csak akkor mosd ki edzőcuccaidat, ha valóban indokolt. Ha ugyanis túl gyakran mosod őket, az anyag hamarabb tönkre mehet, így gondosan kiválasztott futónadrágodtól hamarabb el kell búcsúznod, mint szeretnéd. Tudtad, hogy gyapjúszálas aláöltöződnek sokkal jobb, ha szabad levegőn átszellőzteted mosás helyett? A futófelsődet is elég lenne időnként csak felfrissíteni gőzprogramon. A gőz finoman átjárja a szövetszálakat és eltávolítja a kellemetlen szagokat a textíliákból.

Moss alacsonyabb hőfokon!

Az Electrolux The Truth About Laundry (Az igazság a ruhaápolásról)* című kutatásából kiderült, hogy az emberek 15%-a még mindig 50 °C-on vagy annál is magasabb hőmérsékleten mossa sportruháit. Az outdoor holmikat pedig a megkérdezettek 48%-a legalább 40 °C-on mossa. Ami még meglepőbb, hogy 25%-uk 60 °C-os programon tisztítja a zoknikat és a fehérneműket. Nem csoda, hogy ez utóbbiak mennek tönkre a leghamarabb.

A meleg vízben a ruhák könnyebben kifakulnak, illetve elszíneződnek (ennek elkerülésére találták ki a színfogó kendőket) és hamarabb elveszítik eredeti tartásukat, formájukat.

Kattints a képre!

A 30 az új 40

A fejlett technológiai megoldásoknak és speciális programoknak köszönhetően a 30°C-os mosás ma már ugyanolyan hatékony lehet, mint a 40°C-os. Az Electrolux legjobb mosógépei például még azelőtt összekeverik a mosószert illetve az öblítőt egy kevés vízzel, mielőtt a dobba engednék a ruhákra. A vízben oldott mosószer minden szövetszálhoz elér, így alaposan tisztítja és védi a szövetet.

Ráadásul, ha alacsonyabb hőfokon mosol, kevesebb energiát használsz, így jelentősen csökkentheted a környezetterhelést is. Azzal, hogy a mosási hőfokot 40-ről 30 fokra állítod, 35%-kal csökkentheted az energiafogyasztást. Ha ezt mindenki megtenné, akkor háztartásonként, évente 27 kilogramm szén-dioxiddal tudnánk tehermentesíteni a környezetünket. Teljes Európára vetítve ez évente 4,9 millió tonna szén-dioxid-kibocsátáscsökkentést jelentene, ami olyan, mintha 1 millió autót vonnánk ki a forgalomból.

Mennyivel jobb lenne úgy futni, hogy közben tisztább a levegő!

Kattints a képre!

*Európa 12 országában (Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Olaszország, Norvégia, Lengyelország, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Svájc és az Egyesült Királyság), 12 000 ember megkérdezése során gyűjtött adatok alapján.