Borítókép: 4 mód, ahogy kárt tehetsz az ízületeidben

4 mód, ahogy kárt tehetsz az ízületeidben

Forrás: europress
Az ízületeid védelme nem merülhet ki abban, hogy táplálékkiegészítőket szedsz. Megmutatjuk, miket kell elkerülnöd, hogy egészséges maradjon a bokád, térded.

Nem végzel keresztedzést

Mindegy, mennyit futsz, biztos, hogy vannak olyan testrészeid, ahol kevésbé erősek az izmaid és nem annyira rugalmasak. Ha pedig rendszeresen futsz, akár ízületi gyulladáshoz is vezethet, ha nem edzed őket. Érdemes hetente kétszer más jellegű mozgásformát is végezned.

Elhízol

Futás közben a térdeid a súlyod 7-9-szeresét is cipelhetik. A tested bírja, ugyanakkor a súlytöbblet sokkal több nyomást tesz a térdeidre.

Kihagyod a nyújtást

Fontos, hogy rugalmas és erős maradj. Ahogy nő a gyertyák száma a szülinapi tortádon, egyre kevésbé lesznek rugalmasak az izmaid, így az ízületeid mobilitása is romlik.

Túltolod a jógát

A jóga és Pilates szuper keresztedzés, de a hirtelen megnövelt mozgástartomány - például, ha mindenáron olyan pózt akarsz megcsinálni, amire nem állsz készen - , ízületi sérüléseket okozhat. Érdemes időt hagynod a testednek, hogy alkalmazkodni tudjon az új gyakorlatokhoz és fokozatosan haladnod az új pózok elsajátításának során.