Borítókép: A legfontosabb dolgok, amiket tudnod kell az IT-szalagodról

A legfontosabb dolgok, amiket tudnod kell az IT-szalagodról

Forrás: getty images
Érdemes SMR-hengerezned? És nyújtanod? Választ adunk a legfontosabb kérdésre az IT-szalagoddal kapcsolatban.

Az illiotibiális szalag szindróma sok futót érintő sérülés. Az éles, szúró fájdalom a térd külső részében jelentkezik, azonban sokan nem tudják, hogyan lehet kezelni. Mitől feszül meg? Érdemes szivacshengerrel masszírozni? Dr. Rebecca Robinson, amerikai orvos elmond mindent, amit tudnod kell róla!

Mi az IT-szalag?

A szalag sűrű, erős szövetből áll, mely a csípőízület és a sípcsont között található, a combon húzódik végig, de érinti a térdet is.

Mitől fájdul meg?

Általában a térdízület külső részével dörzsölődik össze, melynek egyik oka, hogy a farizom nem eléggé erős. Mivel sokan végeznek ülőmunkát, gyakran alakul ki fájdalom a szalagban. Épp ezért a fájdalom megjelenése után érdemes orvoshoz fordulni, hiszen nem lehet pontosan meghatározni, hogy mennyit dolgoznak a farizmaid futás közben.

Lehet nyújtani?

Magát a szalagot nem, viszont a körülötte lévő izmokat természetesen igen. Ezen izmok nyújtásával pedig csökkenthető az IT-szalagban érezhető nyomás, fájdalom.

Mi a helyzet a szivacshengerrel?

Ha már kialakult a probléma, a célzott SMR-hengerezéssel lehet, hogy ronthatsz rajta, ugyanakkor a tünetek egy részét csökkentheti is, ha megfelelően használod. Például, ha a farizmokat, a combizom külső részét és a csípőízület előtti izmot hengerezed.

Milyen keresztedzést lehet végezni IT-szalag szindrómával küzdőknek?

A futás elég fájdalmas ennek során, ilyenkor sajnos fel kell hagyni vele. Ugyanakkor a biciklizés hatékony lehet (bár Robnison szerint a bicikliseknél is gyakran előfordul a probléma, így ha fájdalmat érzel, ne folytasd.) Az aqua jogging szintén jó keresztedzésnek bizonyulhat, hiszen ez kevésbé terheli az ízületeket.

Ettől függetlenül mindenképp fordulj orvoshoz, aki elmondja, nálad mi okozza a betegséget és melyik izmokat kell megerősíteni. A szindróma ugyanis a gyenge/feszes farizmok, a csípő és combizmok nem megfelelő használatából is kialakulhat, szóval mindenképp érdemes feltárni a pontos okát és utána a szakemberek utasításai szerint ejárni.

Nézd meg azt is, hogyan kezelheted a többi, gyakorinak számító futósérülést!