Borítókép: 6 tipp, hogy ne betegedj le akkor sem, amikor mindenki náthás és influenzás

6 tipp, hogy ne betegedj le akkor sem, amikor mindenki náthás és influenzás

Forrás: Nathalie Désirée Mottet/Unsplash
Megérkezett az igazi őszi idő, ezzel pedig a megfázások és egyéb megbetegedések időszaka is. Ha nem szeretnél lerobbanni, mutatunk néhány tuti kis tanácsot!
  • A hidratálás ilyenkor kiemelten fontos. Persze futóként biztosan nagy hangsúlyt fektetsz a megfelelő folyadék-bevitelre, de erről akkor se feledkezz meg, amikor beköszönt a hidegebb idő, és kevésbé kívánod a vizet. Ha eleget iszol, sokkal könnyebben távoznak a bacik a szervezetedből.

  • Irány a szabad levegő! A futók jelentős része fut odakint télen is, ami remek hatással van az immunrendszerre. Ha megfelelően felöltözöl, és úgy rendszeresen sportolsz a szabadban, akkor a különböző fertőzések is nehezebben találnak meg, hiszen a szervezeted ellenállóbbá válik!

  • Sokan nem is gondolják, de ha az emésztésed nincs rendben, akkor az influenza és nátha is könnyebben leterít. Egyél sok rostban gazdag zöldséget, gyümölcsöt és teljes értékű gabonafélét, és a probiotikumban gazdag ételeket, mint a joghurt és savanyú káposzta, se mellőzd.
  • Kell a napfény! Nem csak a C-, de a D-vitamin is igen hasznos, ha az immunrendszerről van szó. Figyelj arra, hogy tartózkodj minden nap egy keveset a napon és érdemes D-vitamin étrend-kiegészítőt is szedned!

  • A legrosszabb, amit tehetsz a testeddel, hogy nem hagysz neki elég pihenést. A regenerációról már rengeteget írtunk, ám az immunrendszer egészsége szempontjából is alapvető. Igyekezz minden nap nagyjából azonos időben lefeküdni aludni és felkelni, és legyen meg a 7 óra alvás.

  • Próbálj ki valamilyen stresszűző módszert! Lehet ez meditáció, szaunázás, túrázás vagy a futás óra és kötöttségek nélkül, de a lényeg, hogy legyen valami, amivel levezeted a feszültséget. Hiszen a stressz rettentően lerontja az immunrendszered működését!


Egészséges őszi-téli szezont kívánunk!