diéta, saláta,

Az új, "zöld" mediterrán diéta lehet, hogy neked is szuper választás lenne!

Forrás: Unsplash/ Clarissa Carbungco
A mediterrán diétáról évek óta ódákat zengenek a szakemberek, az új, "zöld" változata pedig állítólag még sokkal egészségesebb és hatékonyabb!

A „zöld” mediterrán étrend még egészségesebb lehet, mint a hagyományos mediterrán étrend - derül ki a Heart folyóiratban közzétett új tanulmány szerint.

A kutatók azt állapították meg, hogy azok az emberek, akik nagyobb mennyiségben fogyasztottak növényi eredetű fehérjéket és kevesebb vörös húst, illetve baromfit ettek, a szív és érrendszer, illetve az anyagcsere sokkal jobb állapotban volt.

BIO Chlorella por 100 g

BIO Chlorella por 100 g

A terméket a megrendeléstől számított 3-5 munkanapon belül tudjuk kiszállíttatni.

1990 Ft

A kutatók véletlenszerűen 294 mozgásszegény, közepesen elhízott (31 BMI-vel definiált) embert osztottak három csoportba érkezés szerint. A résztvevők jelentős többsége férfi volt, átlagos életkoruk 51 év.

Az első csoport tagjai útmutatást kaptak arra vonatkozóan, hogyan növeljék a fizikai aktivitásukat, illetve hogyan kövessék az az egészséges táplálkozás alapvető irányelveit. A második csoportnak is növelnie kellett az aktivitását, ők viszont alacsonyabb kalóriatartalmú, hagyományos mediterrán étrendet kaptak: alacsony szénhidráttartalmú ételek, sok zöldség, baromfi és hal szerepelt benne.

A harmadik csoportnak a fentiek mellett napi 3-4 bögre zöld teát, és napi 28 gramm diót kellett elfogyasztania, a napi menüben pedig szerepelt még 100 gramm fagyasztott Wolffia globosa kocka is, ami egy békalencse-szerű vízi növény magas fehérjetartalmú formája. Ez utóbbit növényi fehérjeturmixban vitték be a szervezetükbe, és az állati fehérje helyett kapták.

A kutatók arra jutottak a kísérlet alapján, hogy azoknál, akiknél több növényi alapú fehérje szerepelt az étrendben és kevesebb vörös hús, szárnyas, azoknál a szív és érrendszer, illetve az anyagcsere sokkal jobb állapotban volt.

A kutatók most még fontosabbnak tartják, hogy tovább csökkentsük a húsfogyasztást, emellett növeljük a növényi fehérjék jelenlétét az étredünben, ez ugyanis hosszú távon nagyban hozzájárul a szív egészségéhez.

Az erdmények magukért beszélnek

A 3 étrend közül egyértelműen a zöld mediterrán diéta lett a győztes 6 hónap után is: a zöld csoport tagjai 6,2 kilogrammot, a hagyományos mediterrán étrendet követők 5,4 kilogrammot, az egészséges étrenden élők pedig 1,5 kilogrammot fogytak, és az eredmények centik tekintetében is látványosak voltak. De nem csak ez utalt a zöld mediterrán diéta hatékonyságára: azoknál, akik ezt az étrendet követték, 4 százalékot csökkent a rossz koleszterint szintje, a második csoportnál ez mindössze 1 százalék volt, az első csoportnál nem csökkent számottevően. A koleszterintszint mellett a zöld diétátkövetőknél csökkent a diasztolés vérnyomásérték és javult az inzulinrezisztencia is.

saláta, tofu,
Forrás: Unsplash/Hermes Rivera

A táplálkozási szakértők véleménye

A mediterrán diétáról korábban is ódákat zengtek a szakemberek, mert bizonyítottan csökkentette többek között a szívbetegségek, az elhízás és a rák kockázatát. Az ok a növényekben lévő polifenolok, amik erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak. Az új kutatások szerint prebiotikus hatásúak, az egészséges bélbaktériumok tápanyagaként szolgálnak. Andy De Santis táplálkozási szakértő, dietetikus szerint épp ezért kellene nagyon sok ilyen növényt fogyasztani.

Érdemes módosítanunk a fehérjefogyasztási szokásainkon

A szakemberek új álláspontja szerint fontos lenne átgondolni a fehérjebevitelünket. A hagyományos mediterrán diétában a halak és tengeri herkentyűk szerepelnek elsődleges fehérjeforrásként, nem a baromfi, a tojás vagy a tejtermékek, pláne nem a vörös hús. De Santis szerint azonban a zöld mediterrán diéta abszolút kizárja a vörös húsokat, helyette másfajta állati fehérjéket javasol, illetve olyan növényi fehérjéket, mint a diófélék, magvak, hüvelyesek. A magok és diófálék különösen jó választások a szakértők szerint az egészséges zsírok, hasznos rostok és antioxidánsok miatt. A vörös húsok mellőzésébe pedig természetesen beletartoznak az olyan feldolgozott formái is a húsnak, mint a a szalámi, kolbász, virsli, felvágottak...

Fuss és Főzz

Fuss és Főzz

A sportolók életében rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hogy edzés terved valóban teljesülni tudjon. A Fuss & Főzz a Runner’s World Magazin hasábjain megjelent legjobb recepteket tartalmazza!

 

3995 Ft

4995 Ft

Nem kell teljesen vegának lenni!

Még mielőtt azt hinnéd, bárki arra bíztat, hogy mondj le a húsokról, megállítunk: a szakértő hangsúlyozza, nem kell teljesen mellőzni az állati fehérjéket, pusztán érdemes lenne a növényi és állati fehérjefogyasztás egyensúlyát optimálisan beállítani a mindannapokban. Ez sokszor nem könnyű feladat, de érdemes dolgozni rajta.

Ha úgy döntesz, akár csak egy rövid időszakra is, de kipróbálod a húsmentes étkezést, először olvasd el a szakemberek tanácsait:

De volt cikkünk arról is, mikre érdemes figyeni, ha a családból nem mindenki akar hús nélkül élni:

Illetve mutattunk már be remek opciókat húsmentes fogásokhoz. Sok sikert kívánunk!