egészséges fogak, fogerózió, aktív életmód, sportital,

A futók nagyobb kockázatnak vannak kitéve a fogerózió szempontjából?

Forrás: Getty Images
Egy friss kutatás szerint a fizikailag aktív emberek, különösen azok, akik sportitalt fogyasztanak, foguk ellenállóképességének csökkenésével számolhatnak.

A rendszeres testmozgás jót tesz a mentális és fizikai egészségnek, ám árthat a fogaknak – persze nem közvetlenül. Az Applied Sciences folyóiratban megjelent kutatás összefüggést talált a fizikai aktivitás és a fogerózió között, különösen, ha az aktív életmód során gyakori a sportital-fogyasztás. A fogerózió visszafordíthatatlan állapot, ezért a futóknak, különösen azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak sportitalokat, fokozottabban kell figyelniük a fogaik egészségére.

A fizikai aktivitás és a fogak egészsége

Fogerózió akkor következik be, amikor a fogzománcot és a dentint savak kémiailag feloldják. A kutatók szerint ezeknek a savaknak a forrásai két csoportra oszthatók: belső és külső. A belső tényezők közé tartozhat a gyakori vagy rendszeres hányás, a gastro-oesophagealis reflux vagy más krónikus gyomor-bélrendszeri rendellenességek. A külső tényezők olyan külső forrásokból származnak, mint az étrend (savas italok, például gyümölcslevek, izotóniás vagy energiaitalok vagy borok rendszeres fogyasztása), bizonyos gyógyszerek rendszeres fogyasztása vagy egyéb környezeti tényezők. Vannak biológiai tényezők is, amelyek növelhetik a fogerózió mértékét, beleértve a nyáláramlás sebességét.

izotóniás ital, sportital, egészséges fogak, aktív életmód,
Forrás: Getty Images

A fogerózió és a fizikai aktivitás között kettős kapcsolat van. Egyrészt a nyál minősége és mennyisége. A nyál megvédi a fogakat a savaktól és a fogeróziótól, és ha kevesebb van belőle (például, ha dehidratált állapotban vagy), a fogak is sérülékenyebbé válnak. Másrészt – és ez a jelentősebb – a sportitalok fogyasztása. A kutatók szerint a sportitalok nagyon savasak, pH-értékük általában 3,16 és 3,70 között mozog. Minden 5,5-nél alacsonyabb pH-értékű ital negatív hatással lehet a fogzománcra és a dentinre. A kutatók szakirodalmi áttekintésük során azt találták, hogy a rendszeresen sportitalt fogyasztó fizikailag aktív embereknél 2,5-ször nagyobb a fogászati ​​elváltozások kockázata, mint azoknál, akik nem voltak fizikailag aktívak és nem fogyasztottak sportitalt. Ennek alapján megállapítható, hogy a rendszeres fizikai aktivitás az eróziós elváltozások fokozott kockázatával jár, különösen a sportitalok gyakori fogyasztása miatt. A kutatás szerint a vizsgált sportolók hozzávetőleg felénél jelentkezett fogerózió.

Hogyan védd a fogaidat?

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy abba kell hagyni a sportitalok fogyasztását, ha az alábbiakra ügyelsz, nem kerül veszélybe a fogak egészsége:

  • A sportital elfogyasztása után öblítsd ki a szádat vízzel.
  • Sokat segíthet az is, ha hosszú szipókás kulacsból iszol, így kevésbé érintkezik a folyadék a fogakkal.
  • Ügyelj mindig arra, hogy jól hidratált maradj, kerüld a szájszárazságot.
  • Használj puha fogkefét, ne mosd túl erősen a fogaidat, és várj legalább egy órát a fogmosással, ha savas ételeket vagy italokat fogyasztottál, mivel meglágyítják a zománcot, és érzékenyebbé teszik a fogkefe használatát, ami végső soron még károsodást is okozhat.
  • Használj jó minőségű fogkrémet a fogak tisztítására.