Borítókép: Így fűzd be a futócipőd egy profi szerint, ha fáj a lábfejed!

Így fűzd be a futócipőd egy profi szerint, ha fáj a lábfejed!

Forrás: getty images
A lábfájás oka lehet az is, ha nem megfelelően fűzöd be a cipőd!

Szia,

mindössze egy gyors kérdésem lenne.:) Terepen futok, lassan 2 éve. Év eleje óta egy Salomon cipőt használok, de most az utolsó két futásomnál fáj a lábfejem. Július közepén volt egy hosszabb futásom, 40km, itt az utolsó pár km-nél éreztem, hogy fáj. Aztán pihentem 2 hétig, majd kimentem kisebb távra futni, de már az elején elkezdett fájni. Pontosan a lábfejem tetején, kissé befelé fáj, amikor mozgatom a lábujjaim és megfeszítem a lábfejem, már akkor is érzem a fájdalmat. Mindkettő lábam érzékeny. Nem tudom, hogy ez a cipő számára írható-e, mivel már egy ideje ezt használom, eddig nem volt vele gond.

Köszönöm a választ,
Alexa

SZAKÉRTŐNK, CSANYA VÁLASZA:

Nagyon-nagyon ritka hogy mindkét láb egyszerre, ugyanazon a helyen sérüljön meg, de természetesen előfordulhat. A lábfej egy borzasztóan összetett része a testünknek, a te esetedben a láb boltozat tetején keresztbe futó szalag lehet a ludas. Ez alatt futnak ugyanis a lábuj mozgató szalagok. Magyarán ha például túl szorosra húzod a cipőfűződ, és megnyomod ezt a szalagot, akkor a lábujjak mozgatásánál fogod észrevenni a problémát. Ha nem régi még a cipőd, akkor a következőt javaslom:

1. Vedd fel a cipőt és húzd meg a fűzőt, amennyire szoktad

2. Domborítsd fel a lábfejed amennyire csak bírod

3. Lazítsd meg a fűzőt, hogy a domborított állapotban se érezd szorosnak.

A futók nagyrésze hajlamos túlhúzni a fűzőket. Általában félnek, hogy ha nem szoros a fűző, akkor nem lesz stabil a lábukon a cipő. Valójában ha olyan cipő van rajtad ami passzol a lábformádra, akkor egész lazára is fűzheted, akkor is kényelmes lesz benne futnod.

Ha te is szeretnél Csanyától kérdezni, itt megteheted. Többi szakértőnket pedig erre a linkre kattintva ismerheted meg.