Borítókép: Ha futással szeretnél fogyni, ezt mindenképp olvasd el!

Ha futással szeretnél fogyni, ezt mindenképp olvasd el!

Forrás: getty images
Hónapokkal ezelőtt elkezdtél futni, hogy formába lendülj, de akárhányszor állsz a mérlegre, nem azt a számot látod, amit szeretnél?

A futás tényleg rengeteg kalóriát éget, ugyanakkor van néhány ok, ami miatt nem fogysz olyan mértékben, ahogy szeretnél. Elmondjuk, mik ezek.

Futás utáni nagy zabálás

Ha sokat, keményen futsz, alaposan meg is éhezel utána, azonban fontos, hogy okosan töltsd újra az üzemanyag raktáraid. Ha a gyorsételeket választod a regenerálóak helyett, rengeteg felesleges kalóriát viszel be, utána pedig elég hamar újra megéhezel. Érdemes minőségi fehérjét és szénhidrátokat fogyasztani edzés után, 150-200 kalóriát vigyél be belőlük.. Ha rendszeresen farkaséhes vagy futás után, érdemes inkább sportolás előtt többet enned (persze szigorúan egészséges alapanyagokból).

Nem futsz eleget

Ha hetente egyszer futsz 45 percet, vagy 2-3-szor 20 percet, az sajnos kevés a fogyáshoz. Ahhoz, hogy látványos eredményeket érj el, naponta 500 kalóriával kell kevesebbet bevinned, vagy ennyivel többet kell edzés közben elégetned. Érdemes hetente 3-4 alkalommal futnod, a többi nap pedig végezz erősítő edzést. Egyébként az interval tökéletes zsírégetésre!

Kevesebb kalóriát égetsz, mint hinnéd

Hiába folyik patakokban rajtad a verejték, nem biztos, hogy 500 kalóriát égettél a futás alkalmával. Egy 68 kg-os nő 45 perc futással 495 kalóriát éget el, ha 6:15-ös tempóval fut. Ha nem futsz ennyit, vagy ilyen gyorsan, nem égetsz ennyi kalóriát. Ezért is érdemes nyomon követned az edzésed egy applikációval, vagy pulzusmérővel.

Ugyanaz az edzés

Azzal nincs gond, ha kezdőként néhány hétig ugyanott és ugyanannyit futsz. Azzal viszon igen, ha folyamatosan, hónapokon keresztül ugyanazt az edzést végzed, hiszen a tested hozzászokik a mozgáshoz, ezáltal nem tudsz annyit fogyni, mint szeretnél. A legjobb megoldás az, ha változatossá teszed a futóedzéseidet: a tempós futások mellé iktass be résztávos edzéseket, emelkedőn futást, rövid sprinteket és az sem baj, ha a terepen változtatsz. Ahogy korábban is írtuk, a futás mellett érdemes keresztedzést végezned, ami lehet bringázás, aerobik, crossfit, TRX, core edzés, saját testsúlyos edzés, súlyzós edzés is, hiszen így távol tudod tartani a sérüléseket, ráadásul izmosabb leszel és a futás is jobban megy majd!