Borítókép: Hosszú távú sportolás kontra egészséges kajálás, avagy kóla, gumicukor, csipsz és a többiek

Hosszú távú sportolás kontra egészséges kajálás, avagy kóla, gumicukor, csipsz és a többiek

Számos tudományos és kevésbé tudományos írás jelenik meg folyamatosan arról, hogy milyen élelmiszereket tartalmazzon akár egy amatőr sportoló étrendje sportolás előtt, alatt és utána. Mitől leszel kirobbanó formában, mitől lesz ideális az izom-testzsír arányod, mitől lesz a sportoláshoz ideális a súlyod és végül, de nem utolsó sorban, mitől fogsz jól mutatni például a futóruhában…

A múlt heti bringázásunk egyik hosszabb és gondolkodásra késztető emelkedőjén épp azon filóztam, hogy mennyire egészséges az, amit csinálunk. Az persze egy dolog, hogy szétcsapom magam, vagy ahogy mondani szokták, már napok óta „vigyázban állnak” a lábaim, de valójában a bringázást megelőző, vagy a napi etapok közbeni, illetve az azt követő kalóriafeltöltések (szilárd, folyékony egyaránt) is megérnek egy misét. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy amit most lejegyzek csak erre a hétre volt jellemző. Viszont most oly markánsan megjelent az életösztön, hogy illúzió lenne a népszerű instagram-fitnesz lányok által fotózott marék zabkása kókusztejjel dió, mandula, pár szem áfonyával reggeli menüt, meg a könnyed kerti saláta, grillezett csirkemellel, joghurtos dresszinggel vacsikat emlegetni.

Ebédünk napközben. Lehet komfortosabb, meg árnyékosabb, de finomabb tuti nem.

Lehet, hogy vannak olyanok, akik ilyen menüvel el bírnak futni a sarki boltig, nem vitatom. De hosszabb futásoknál, bringázásnál, főleg kimerítő sorozatterhelésnél (nekünk most 130 km és 3000 méter szint volt a napi átlag adagunk 6 napon át), sokat kell enni és ami a legfurcsább az egészben, hogy a szervezet olyan dolgokat kíván, amit a napi rutin során alapvetően kezembe se vennék.

Lássuk hát nem túl tudományos megközelítéssel a múlt heti étkezéseinket.

Reggeli:

A lényeg hogy minél többet és mindent, ami a kínálatban van.

Többnyire vajas, sajtos, sonkás szendvics vagy bagett, ebből 2-3 darab, aztán következtek az édes dolgok, nutellás croissant, mézeskenyér, kávé, kivételesen sok mézzel és tejjel, narancslé, yoghurt, tejberizs. Ha van rántotta kolbásszal, szalonnával akkor különösen jól sikerült a reggeli. Zárásként még egy kávé. Valójában a minél több kalóriabevitelről szólt a reggeli. Futásnál azért érdemes várni 2 órát a reggeli után, bringázásnál talán nincs ennyi pihenőidőre szükség, nekünk nem is volt.

A cuccaink és az autó szállítását, a napközbeni ellátmányunk beszerzését, tehát ezeket a mennyei kajálásokat Kerékgyártó Petinek köszönhetjük, aki nem mellesleg a túra fotós krónikása is volt.

Sportolás közben:

Sportital fogyasztása alap. Tartalmazzon ásványi anyagokat (köztük sót), cukrot, vitaminokat, fehérjét. Útközben energia és müzli szeletek, egy-egy nagyobb feladat előtt előkerült a gél is. Gumimaci, ami aztán tényleg a gasztronómia legalja. És a kóla. Sok kóla.

Beiktattunk egy vagy két alkalommal ebédet is. Sonkás-sajtos szendvics, majonézzel paradicsommal, és olíva bogyóval. Dobozos gazpacho leves és kóla. És még kóla. Evés előtt közben és utána is.

Vacsora ötleteink ;-) hosszú sorozat terhelésekhez.

Sportolás után:

Előételnek sós chips, jó sok chips, földimogyoró, kesudió és sör. Ennek a sorozatnak a körforgása kitartott vacsoráig.

Szerencsére változatos bőséges vacsorákban volt részünk. Jellemzően a húst, a szénhidrátot és némi salátát igényelt a szervezetünk, sok kenyérrel és sörrel.

Érdekes az emberi természet, bizonyos fizikai igénybevétel esetén a tudatos és egészséges táplálkozás is háttérbe szorul, legalább is nekem ez a személyes tapasztalatom az ilyen jellegű terheléseknél.