alvás,pihenés,álomkór

A hosszú futás után egész nap csak aludnál? Ez áll a háttérben!

Forrás: Unsplash
Ha épp olyan időszakodban vagy, amikor a hosszú futás után az egész napod ágyban fetrengéssel telik, olvass tovább...

Sokan küzdenek azzal a problémával, hogy a hétvégi hosszú futásaik után egyszerűen majd leragad a szemük, egész nap csak aludnának, és így nem sok hasznos dolgot tudnak csinálni a nap hátralévő részében. Ennek hátterében sok dolog állhat, hiszen minden szervezet más, és másak a körülmények is, de ha nálad is jelentkezett már ez a probléma, ezeket a területeken érdemes nézelődni:

  1. Megfelelően hidratált vagy-e? Nincs-e vitaminhiányod? Esetleg nem fogyasztottál-e túl kevés kalóriát?

  2. Nőként a menstruációs ciklussal is összeköttetésben lehet.

  3. A túl sok stressz is okozhat indokolatlan fáradtságot és álmosságot.

  4. De a leggyakoribb mindezek közül az, ha a hét megelőző részén nem aludtál eleget. Ha minden héten jelentkezik az, hogy csak aludnál a hosszú futások után, függetlenül attól, hogy mennyit ettél, hol tart a ciklusod, mennyire ugrált a fejeden a főnököd vagy épp a gyerekeid, akkor valószínűleg az alváshiány a ludas. Talán csak fél-egy órával lenne szükséged többre, de ez összeadódik, és a hétvégére már teljesen kimerülsz, és erre rátevődik egy megemelt idejű edzés is, szóval nem csoda, ha ekkor pukkad ki a lufi!

A kialvatlanságot könnyű lemérni: ha hétvégén nem állítasz be órát, és több órával többet alszol így, mint 7-8, akkor bizony hétköznap nem adsz eleget magadnak. Próbálkozz meg azzal, hogy 20 perccel hamarabb bújsz ágyba, megiszol esetleg egy citromfűteát, és rászoktatod magad arra, hogy minimum ennyivel többet aludj!

Veled volt már olyan, hogy a hosszú futásod után csak az alvásra vagy képes?
Igen, nem ismeretlen a téma
Dehogy! Engem pont energikussá tesz