porckorongsérv, derékfájás, sérülés, visszatérés,

Hogyan térj vissza porckorongsérv után?

Forrás: Getty Images
Többféle típusa és lefolyása lehet a porckorongsérvnek, így elsősorban azt szedjük össze, mire figyelj akkor, ha már zöld utat kaptál arra, hogy ismét mozogni kezdj a betegséget követően.

Annyit biztosíthatunk: van visszatérési lehetőség a futás világába, ha te is porckorongsérvvel küzdesz, persze nem mindegy, hogy milyen állapotban vagy, illetve az sem, hogy milyen súlyosságú a betegséged.

#vegyélhazait: Női sport / jóga leggings – Tropic mintás- PATENT DUO, méret: S

#vegyélhazait: Női sport / jóga leggings – Tropic mintás- PATENT DUO, méret: S

NŐI LEGGINGS, MÉRET: S

A Slowfashion mozgalom magyar képviselője a “Patentduo” nagy gondot fordít a magas minőségre, hogy sport nadrágodat több évig is viselhesd.

A PatentDuo speciális, technikai anyagból készült, bokáig érő, hosszú nadrágjai kiválóan használhatók sportoláshoz (jógához, futáshoz, tornához), vagy akár hétköznapi viseletre is.

A technikai anyag speciális légáteresztő, nedvességelvezető tulajdonságú. A PatentDuo új őszi mintája, a tropic minta, a minta speciálisan egyedileg tervezett, limitált darabszámban készül.

Ha M-es méretben keresed, ITT találod

Ha L-es méretben keresed, ITT találod

Hozzá illő sportmelltartót ITT találsz!

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

13500 Ft

A porckorongsérv a gerincoszlopot alkotó csigolyák között elhelyezkedő porckorongok kitüremkedését jelenti, leggyakoribb előfordulása az ágyéki terület, ahol a gerincoszlopot fokozott terhelés éri. Kialakulása nem egyetlen rossz mozdulatot követően történik, hanem hosszas folyamat következménye. Tünetei nagyon eltérőek lehetnek. Általában valamilyen erős, éles, kisugárzó fájdalom kíséri, illetve kezdetben gyakori a deréktáji fájdalomérzet. A fájdalom ereje idővel fokozódhat, valamint az érintett területek is változhatnak, végső soron lesugározhat egészen a lábfejig a fájdalom, amit zsibbadás, súlyos esetekben járászavar is kísérhet.

porckorongsérv, sérülés, fájdalom, gyógytorna,erősítés
Forrás: Getty Images

Ha már nincs akut fájdalomérzeted és az orvos is jóváhagyja akkor lehet elkezdeni a visszatérés lépéseinek megtervezését, amik közül ezek a legfontosabbak:

1. Erősíts és nyújts!

A teljes gyógyulás felé ez a leglényegesebb! Azt a gyakorlatsort, amit a kezelés során összeállított számodra a gyógytornász, folyamatosan és hosszú időn keresztül kell végezni, máskülönben előfordulhat a betegség kiújulása. Az erős és kiegyensúlyozott izomzat és ízületek csökkentik a testet érő hatásokat, például a kopást is, így válik lehetővé, hogy a jövőben kevesebb kockázattal tudj sportolni. Az izomzat megerősítéséhez nem szükséges brutális súlyokat emelgetni, sokkal hasznosabb, ha hát és gerinckímélő gyakorlatokat végzel minimális súlyokkal, ám ezeket akár napi szinten is megcsinálhatod.

2. Végezz sokkal több keresztedzést!

Koncentrálj kezdetben a könnyű futásra és növeld az állóképességedet egyéb mozgásformák segítségével. Olyasmit válassz, ami kevesebb stresszel jár a szervezet számára, ám erőfejlesztés szempontjából hatékony. Szóba jöhet például az ellipszis tréner, a lépcsőzés, a kerékpározás, akár beltéri is és az úszás. Mindegyik esetén végezhetsz intervallumos edzéseket, csak úgy, mint a futóedzéseknél, ám utóbbi nem annyira kíméletes, ezért most inkább ne így próbálj erősödni.

3. Inkább terepen vagy legalább is puha talajon fuss!

A futás olyan mozgásforma, ami nagyfokú stresszel jár a gerincoszlop számára. Ezért inkább kerüld a kemény felületeket és persze szerezz be egy extra csillapítású futócipőt. Terepen, földutakon minden egyes lépés más és más, ami optimálisabban oszlatja el az erőhatásokat testszerte, ez a kíméletesség most nagyon fontos számodra.

terepfutás, porckorongsérv, sérülés, gyógytorna, erősítés
Forrás: Getty Images

4. Fuss és sétálj!

Rövid, három-négy perces intervallumokon belül váltogasd a futást és a sétát. Utóbbi csökkenti az ízületekre gyakorolt ütőerőt és hosszabb edzéseket tesz lehetővé kisebb kockázattal. Idővel a futós szakaszok lehetnek picit tempósabbak, amik után a séta maradjon meg. Így a regeneráció is gyorsabb, illetve meglepően hamar vissza fogod tudni szerezni a korábbi erőnlétedet.

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin

 

 

1495 Ft

1995 Ft

5. Gondold újra a céljaidat!

Egyelőre ne a versenyeket bogarászd, hanem kezeld prioritásként azt, hogy teljesen helyreálljon az egészséged. Legyen az az első célod, hogy váljon mindenféle mozgás teljesen fájdalommentessé, szerezd vissza ismét az erőnlétedet és az optimális súlyodat, ha a futásmentes időszakban felkúszott volna néhány kiló, erősíts és nyújts minél többet és fokozatosan növeld a terhelést, mígnem teljesen vissza tudsz térni a korábbi edzésmennyiséghez. Ne tűzz ki addig versenycélt, amíg 30-40 percet jól esően, fájdalom és bármiféle kellemetlenség nélkül nem tudsz lefutni. Ezt követően számíthatsz arra, hogy a szervezeted ismét terhelhetővé válik úgy, hogy már ne kelljen attól tartanod, hogy ismét visszaesel. De az is előfordulhat, hogy a visszatérés során új perspektívák nyílnak meg számodra, akár azért, mert a keresztedzések során megszeretsz más mozgásformákat, akár azért, mert a mozgás élvezete válik elsődlegessé a versenyek, nehéz hosszú távok és egyéni csúcsok után…