térdfájdalom,térd,futás

Fáj a térded? A nyújtás és a hengerezés is segíthet!

Forrás: getty images
Olvasónk most tért vissza a futáshoz, viszont a nyújtás hiánya miatt térdfájdalommal küzd. A következő kérdéssel fordult szakértőnkhöz, Rajnay Katához:

Kedves Kata!

9 hónappal a kislányom születése után láttam elérkezettnek az időt, hogy újra futni kezdjek. 4-8 hajnali kilométert teszek meg, viszont két hete nem tudtam futás után lenyújtani, és estére éles, szúró fájdalom jelent meg a jobb térdem alsó felében (belül). A panaszom azóta sem múlt el, bár enyhült. Főleg lefelé lépcsőzésnél, erőltetésnél érzem jobban.

Az lenne a kérdésem, hogy forduljak-e orvoshoz, vagy elég volt a 2 hét kihagyás.

Idén leszek 30 éves, és októberben szerettem volna lefutni 30 km-t, viszont aggaszt ez a térdfájás... Mit tehetnék annak érdekében, hogy elmúljon?

Köszönöm a választ!

B. Júlia

Szakértőnk, Rajnay Kata válasza:

Kedves Júlia!

Első körben a nyújtást, hengerezést javaslom a comb elülső részére. Főleg, ha a panaszok egy elmaradt nyújtás után jelentkeztek. Persze a teljesség jegyében a lábszár izmait és comb izomzatát is kezelni kell minden oldalról. Az izmoknak minden mozgás után szükségük van arra, hogy a keringésüket javítsuk - azért, hogy jobban tudjanak regenerálódni. Ha ez elmarad, akkor nincs megfelelően átmozgatva sem az izom, sem a izom által mozgatott ízület, és ez sajnos letapadásokhoz is vezethet. A letapadások pedig megterhelhetnek más, a "sérült" területtel szomszédos szakaszokat, ez a folyamat pedig panasz, fájdalom kialakulásához is vezethet.

Első körben próbálj meg javítani a keringésgeden, ha nem segít a nyújtás és a hengerezés, akkor javaslom hogy jelentkezz be egy komplex állapotfelmérésre.

Sok sikert kívánok!

Rajnay Kata

Neked is van kérdésed Katához? Itt felteheted neki! A többi szakértőnkkel pedig ide kattintva ismerkedhetsz meg!