Borítókép: Mi a teendő, ha megfájdult a hátad, de hamarosan versenyed lesz?

Mi a teendő, ha megfájdult a hátad, de hamarosan versenyed lesz?

Forrás: getty images
Olvasónknak a versenye előtt nem sokkal fájdult meg a háta. Szakértőnk elmondja, mit érdemes csinálni annak érdekében, hogy mihamarabb megszűnjenek a panaszok.

Szia!

Múlt vasárnap nagyon meghúztam a hátam, alig bírtam járni az első napokban. Most is eléggé érzem még, de azért már sokkal jobb. Viszont eléggé aggódom, mivel hamarosan 10 km-es versenyen fogok indulni. Fél éve erre edzek, és ez lenne az első 10 km-es futó versenyem, úgyhogy nem szeretném kihagyni. Azt szeretném kérdezni, hogy egyrészt mennyi idő után lehet újrakezdeni a futást, ill. milyen tempóban? Ugye azért még van esélyem rá, hogy jövő vasárnapra rendbe jöjjek? Előre is köszönöm a válaszokat!

Szakértőnk, Rajnay Kata válasza:

Kedves Kérdező!

A hirtelen kialakuló háti panaszok nem annyira egyszerűek, mint első körben azt gondolnánk. Nagyon sok tényező okozhatja a problémát. Az a tény, hogy ha már csökkent a fájdalom, az jót jelent, de abban az esetben, ha a futás alatt vagy azt követően fokozódik a fájdalom, nem javasolnám a sport megkezdését.

Ilyen esetekben gyulladáscsökkentő szedését szoktunk javasolni 2-3 napig, ami az esetleges akut problémákon javíthat. A háti szakasz hengerezésével (SMR) javítani tudsz a gerincmerevítő izmok tónusán, amelyek a fájdalom következtében egy krónikusan feszült kényszertartásban lehetnek. Ez csökkentheti a panaszokat, de nem feltétlenül mulasztja el azokat.

Okozhatja a háti szakasz rossz tartása, a bordák rossz pozíciója, így azt javaslom, hogy körültekintően foglalkozz a problémával és abban az esetben vágj neki a versenynek, ha tényleg panaszmentes vagy. A háti szakasz mobilizálása is segíthet (domborítás-homorítás, négykézláb helyzetben).

Hosszabb ideig fennálló panasz esetén keress fel egy orvost, gyógytornász-manuálterapeutát!

Gyógyszerrel ne fuss! Remélem tudtam segíteni!

Jobbulást és sok sikert!

Kata

Neked is van kérdésed Katához? Itt felteheted! Többi szakértőnkkel pedig ide kattintva ismerkedhetsz meg.