Borítókép: Érdekes kutatás arról, mi vezet a leggyakrabban sérüléshez

Érdekes kutatás arról, mi vezet a leggyakrabban sérüléshez

Forrás: getty images
A futók 70 százaléka élete során legalább egyszer lesérül.

Pontosan emiatt vizsgálja rengeteg kutatás azt, vajon mi vezethet sérülésekhez. Nem olyan régen holland tudósok vetették össze a vaskos, futósérülésekről szóló kutatási eredményeket azt remélve, hogy segíthetnek a kényszerpihenő elkerülésében.

A száraz adatokat végül 15 hosszú ideig tartó tanulmányból összesítették. Ezek alapján egy tucat tulajdonság közös a sérülésre hajlamos futókban.

„Az eredményeink azt mutatják, hogy mind a férfiak, mind pedig a nők számára fontos, hogy ha korábban lesérültek, óvatosan álljanak neki az újrakezdésnek”
mondta Maarten van der Worp, a kutatás vezetője.

Dr. Jordan Metzl, a RW amerikai szakértője szerint az épp felépülő futóknál gyakran ismétlődik meg a korábbi sérülés, melynek oka a mechanikában keresendő. Hozzátette, hogy például a sípcsont fájdalom, az Achilles-ín gyulladása és a térdfájás is igen lassan gyógyulnak, azonban ha nem történik változás a futómozgásban, ezek ismételten jelentkezhetnek.

Visszatérve a kutatásra, az eredményekből kiderül, hogy a férfiak akkor sérülnek le gyakrabban, amikor elkezdik a futást, újra visszatérnek ehhez a sporthoz, vagy 64 kilométernél többet futnak hetente. Ezzel szemben a nők gyakrabban sérülnek le akkor, ha az előző évben teljesítettek egy maratont, betonon futnak, vagy 4-6 hónapon át futnak ugyanabban a futócipőben.

Azonban dr. Metzl arra figyelmeztet, hogy a futók olyanok, mint a hópihék: bár egyformának tűnnek, valójában pedig teljesen mások, így ezekből az eredményekből szerinte nem lehet biztos következtetéseket levonni. Hozzátette, hogy szerinte a sérülések leggyakoribb oka az erősítés hiánya.

Azzal pedig mi is egyetértünk, hogy egyetlen futó edzéstervéből sem hiányozhat az erősítés!

A következő gyakorlatokkal például sokat javíthatsz a teljesítményeden: