futósérülés

Így kezdj el futni sérülés után

Forrás: Getty Images
Ha futó vagy, biztosan találkoztál már legalább egy, túlterhelésből fakadó, kisebb-nagyobb sérüléssel, ami miatt kényszerpihenőre kellett menned. De mi a teendő a felépülés után, hogy többet ne forduljon ez elő?

Ha komolyabb volt a baj, és nem oldotta meg a problémát 2-3 nap pihenés, hanem hosszabb időre kellett száműznöd a futócipődet, bizony érdemes nagyon tudatosan újrakezdened a futást.

De mire is figyelj oda?

  • Ne foglalkozz azzal, mennyit és milyen tempóval futottál a sérülés előtt, kezdd elölről. Első alkalommal menj ki fél órára, és váltogasd a séta-kocogást, és csak akkor emelj az adagon jelentősebbet mind mennyiségben, mind intenzitásban, ha nem érzel fájdalmat, kellemetlenséget, és tényleg meg se kottyant. Ha pedig nagyon visszaesett a teljesítményed, légy nagyon óvatos, és apró lépésekben indulj el újra. Bármelyik is igaz rád, a fokozatosság mindenképpen fontos.

  • Mostantól kezdve soha ne blicceld el a bemelegítést és nyújtást, 5-5 perc férjen bele a futás előtt és után. Hetente egyszer pedig érdemes nagyon alaposan áthengerezni a lábad.

  • Ha eddig nem tetted meg, iktass be a heti edzésprogramodba legalább egy keresztedzést. Lehet ez úszás, bringa, jóga, pilates vagy épp funkcionális erősítés, mindenképpen jó hatással lesz az egészségedre és a teljesítményedre is.

  • Figyelj jobban a tested jelzéseire, és amint érzel valami bántalmat, jegeld, masszírozd át az érzékeny területet sportkrémmel, viselj kompressziós szárat. Ezekkel a gyógymódokkal könnyedén megfoghatsz egy kezdődő sérülést, hogy aztán ne kelljen nagyobb problémákkal számolnod.

  • Jó, ha a táplálkozásoddal is támogatod a regenerációt. Kerüld azokat az ételeket, amik fokozzák a gyulladást a szervezetben, mint a finomított cukorral teli és/vagy olajban sült fogások. Ezzel szemben részesítsd előnyben az antioxidánsokban (pl. bogyós gyümölcsök), omega-3 és -6 zsírsavban (lazac, napraforgóolaj) gazdag ételeket. Fogyassz megfelelő mennyiségű fehérjét, és támogasd a regenerációt olyan fűszerekkel, mint a kurkuma és rozmaring.
+1 trükk

Ha van olyan terület, ami hajlamosabb a sérülésekre, érdemes beszerezned egy ízületrögzítőt, amivel nem csak a meglévő sérülést kezelheted, de segít megelőzni is azokat. Az Actimove Sport ízületrögzítőket kifejezetten rendszeresen sportolóknak fejlesztették ki. Szuperül tart, de közben nem izzadsz alá a COOLMAX® Air technológiának köszönhetően, így a nyári futások alatt is komfortos.

IDE KATTINTVA TOVÁBB TÁJÉKOZÓDHATSZ ÉS VÁSÁROLHATSZ
BŐVEBBEN AZ ACTIMOVE SPORT TERMÉKEKRŐL!

Az Actimove termékek gyógyászati segédeszközök. A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!