sportruházat,edzés,sportcucc

Tényleg minden edzés után ki kell mosni a futócuccokat?

Forrás: Getty Images
A válasz: nem feltétlenül. De azért pár dologra oda kell ám figyelni!

Vannak, akik minden egyes edzés után kimossák az egész szettjüket, míg mások csak kiszellőztetik, és 3-4 alkalommal is felveszik ugyanazt. De vajon kinek van igaza? Hiszen az izzadtsággal különböző baktériumok is a ruhákra kerülnek, amik képesek szépen elszaporodni.

Nos, nők esetében a sportmelltartót minden alkalom után érdemes lecserélni, azonban az a fölé kerülő felsőt nem muszáj minden esetben. Legalábbis akkor, ha jól szellőző, technikai ruházatot viselsz, és nem egy sima pólót, trikót. Ilyenkor fontos, hogy olyan helyre tedd, ahol a lehető leghamarabb ki tud száradni, és 1-2 alkalommal felveheted mosás előtt. Férfiaknál is egy, maximum két alkalommal érdemes felvenni ugyanazt a felsőt mosás előtt.

Ha feszesebb a darab, és több helyen érintkezik a bőröddel, akkor fontosabb a gyakoribb mosás, de laza, bő ruháknál kicsit jobban ki lehet tolni.

EXTRA TIPP

Ha nem akarod minden vagy minden második alkalom után kimosni a ruházatot, akkor érdemes edzés után forró vízzel átöblíteni, és úgy kitenni száradni.

sportcucc,sportruházat
Forrás: Getty Images

A nadrágok esetében a leghigiénikusabb, ha minden egyes alkalommal kimosod, vagy maximum egy szellőztetés után még egyszer felveszed, de ettől többször nem javasolt. Az intim területek környékén ugyanis könnyen irritáció alakulhat ki az edzés közben elszaporodott baktériumok miatt.

Természetesen az sem mindegy, milyen edzésről és időjárásról van szó (egy negyven perces regeneráló kocogás alatt az őszi időben valószínűleg senki sem izzad le annyira, mint nyáron egy intervall edzés közben), így azt érdemes figyelni, hogy mennyire izzadt át az adott ruhadarab.

sportcucc,sportruházat
Forrás: Getty Images

Sokan a zoknikat is többször viselik mosás előtt, mondván egy óra futás után ne kelljen már azonnal a szennyesbe dobni, de ez nem jó ötlet. Futóknál eleve könnyedén kialakul az atlétaláb, ha pedig többször használod ugyanazt a zoknit, akkor erősebben gombássá is válhat a lábfejed.

Amiről pedig sokan megfeledkeznek, hogy a pulzuspántot is ajánlott tisztítani heti szinten, mert bár nem ruhadarab, arra is jelentős mennyiségű izzadtság kerül!

EXTRA TIPP

Ha a rendszeres mosás ellenére is egy idő után kellemetlen szagúak maradnak a ruháid, spray-s flakonba tölts egy kis felvizezett vodkát, és azzal sprézd át, mert ez fertőtleníti az anyagot, de közben a színét sem bántja!