Borítókép: A hosszabb verseny utáni regeneráció 5 aranyszabálya

A hosszabb verseny utáni regeneráció 5 aranyszabálya

Forrás: Hámori Zsófia
A hosszabb távok (félmaraton, maraton) teljesítése után nem áll meg az élet, hiszen amint átfutsz a célvonalon, megkezdődik a regeneráció folyamata. Erre pedig szintén nagy figyelmet kell fordítani, hogy később is megfelelő egészségi állapotban kezdj neki az edzésnek.

Ha ugyanis úgy állsz neki az edzésnek, hogy a verseny során jelentkező kellemetlenségekkel nem foglalkozol, komolyabb sérülésekkel is megküzdhetsz. A következő 5 regenerációs aranyszabályt mindenképp tartsd be.

Forrás: Hámori Zsófia
A regeneráció alapszabályai

1. Zuhanyozz le!

A nyújtás után egyből dobd le a vizes gönceidet és nyomás a zuhanyzó! Hideg-meleg váltózuhannyal sokat tehetsz a regenerációért. A hideg víz szűkíti az ereket, a meleg pedig tágítja, így sokkal több oxigéndús vér áramlik a lábizmiadhoz. A legjobb, ha egy-egy percig tusolsz hideg és meleg vízzel.

2. Fehérje, alvás és mozgás

A zuhany után fogyassz valamilyen fehérjében gazdag ételt és a szénhidrátokat is pótold. (A csirkemell, halak tökéletesek valamilyen teljes kiőrlésű gabonával és salátával). Ezután ne bulizz, hanem este aludd ki magadat, hiszen alvás közben rengeteget regenerálódik a szervezet. Másnap sétálj egyet, vagy menj el kocogni, így felpörög a vérkeringésed és elmúlhat az izomlázad is.

3. Fektess be a regenerációba!

A következő lépés, hogy felkeress egy masszőrt, vagy fizikoterapeutát, hiszen ők tudnak segíteni abban, hogy méginkább ellazítsák az izmaidat. Arról nem is beszélve, mennyire kellemes érzés és mentálisan is feltöltődhetsz.

4. Végezz keresztedzést, mielőtt újra nekilátnál a futásnak!

Az úszás vagy vízben futás (aqua jogging) például szuper, hiszen nem terhelik meg az ízületeket. A nyirokrendszernek is jót tesz a csobbanás, mert így gyorsabban meg tud szabadulni a tested a méreganyagoktól.

5. Erősíts!

Az erősítés és a mobilitás fejlesztése szintén szuperül jön egy verseny után. Ezekkel a gyakorlatokkal ugyanis kiküszöbölheted az esetleges gyengeségeidet és sérülésmentesen állhatsz neki a futásnak.

Ha ezeket a lépéseket megteszed, hamarabb kezdheted újra a futást, mint gondoltad volna!

Szeretnél többet megtudni arról, mire érdemes figyelni a verseny után?

Olvasnál még a témában?