szénanátha, allergia, antiallergén, méhlegelő

Szenvedsz te is a szénanáthától? Szakértői tippeket adunk, hogyan vészeld át a következő hónapokat!

Forrás: Getty Images
A pollen allergiától szenvedők egyik legrettegettebb időszakát éljük, ráadásul az idei szezonban a méhpopuláció védelmében kevesebb kaszálásra van kilátás.

Több mint 28 hektárnyi területen alakítanak ki méhbarát területeket a fővárosi parkokban egy kísérleti program keretében, aminek hátterében az áll, hogy világszerte rohamosan csökken a méhek száma, márpedig a méhek szerepe óriási a virágos növények beporzásában, ami hatással van az élelmiszer-termelésre.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Ne maradj le a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan. című könyvről, rendeld meg még ma saját magadnak vagy ajándékként, hiszen minden futó könyvtárában alapkellék!

 

 

 

3995 Ft

4995 Ft

Ha magad is futó vagy, ráadásul szénanáthás, okozhat nehézséget ez az időszak, hiszen a szénanátha akut tünetei, hatással vannak a teljesítményre és a közérzetre. Alapvetően a szénanátha egy szezonális allergiás reakció a pollenekre vagy más a levegőben található allergénekre. A kaszálatlan füves területek bizony sokak számára okoznak kifejezetten erős tüneteket. Hiszen ez esetben elkerülhetetlenné válik az allergén anyaggal való találkozás. Már pedig „az allergén elkerülése mindig kulcsfontosságú minden allergia esetén” - mondja a téma szakértője, Max Wiseberg.

„A szénanátha a leggyakoribb allergia” - mondja Max. „Nagy-Britanniában körülbelül a lakosság 15-20 százaléka szenved szénanáthától. A szénanátha annak az eredménye, hogy immunrendszerünk túlreagálja az ártalmatlan antigéneket, például a pollent, ami kellemetlen viszketést, bőrpírt, gyulladást és más gyakori szénanátha-tüneteket okoz.”

A szabadtéri tevékenységek, így a futás is, felerősíti a szénanátha tüneteit. Mivel a pollenkoncentráció reggel 5 és délelőtt 10 óra között a legmagasabb, illetve a kora esti időszakban, érdemes ezeket a napszakokat kerülni. Nagy meleg idején ez nem túl kedvező, hiszen így a nap legforróbb óráiban kell sportolni.

szénanátha, allergia, antiallergén, méhlegelő
Forrás: Getty Images

Amire még érdemes ügyelni:

  • Használj szerves, gyógyszermentes antiallergén szert, például szem- és orrcseppet. Ezek a készítmények a pollenrészecskék több mint egyharmadát csapdába ejthetik, még mielőtt azok a szervezetbe kerülnének, ahol tüneteket okozhatnak.
  • Viselj jól illeszkedő napszemüveget futás közben, hogy a pollenrészecskék szembekerülése akadályoztatott legyen.
  • Kösd össze a hajad, ha hosszú, viselj sapkát vagy más fejfedőt, hogy a pollenek ne szorulhassanak a hajszálak közé.
Runner’s World 2021/02 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/02 (digitális verzió)

Ép testben ép lélek – tartja a mondás. De vajon mennyire igaz ez a valóságban? Mit ad hozzá a mentális erőnkhöz a futás, és fordítva: hogyan javítja teljesítményünket, ha fejben erősek vagyunk? A Runner’s World legfrissebb számában erre a fő kérdésre keressük a választ. Futók, edzők, mentorok és pszichológus segítségével utána járunk, hogy mitől lesz fejben erős egy futó, és hogyan válik ez hasznára a mindennapi életben.

Foglalkozunk a zene teljesítményfokozó erejével, megismerkedünk egy transz futóval, és exkluzív interjút is olvashatunk Kilian Jornet ultrafutó legendával.

A több mint egy éve tartó világjárvány, a bezártság, a korlátozások és a sok- egyedüllét sokaknál a futásban is hozott változást. Megmutatjuk, hogyan érdemes újrakezdeni a futást, és hogyan vehetjük fel újra a tempót a futás izgalmas világával.

Még több infó: Runnersworld.hu/megjelent

595 Ft

  • Sportolás után zuhanyozz le mielőbb, hogy eltávolítsd a pollenrészecskéket a bőrödről.
    Fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt, igyál sokat, az egészséges és erős immunrendszer támogatja legjobban az allergiák elleni küzdelmet.
  • A reishi gomba egy olyan béta-glükánokban gazdag étrendkiegészítő, aminek számos pozitív hatása van a szervezetre, például támogatja az immunrendszert, illetve jelentős mennyiségű D2-vitamin tartalma csökkentheti az allergiák kialakulását.
  • A kurkuma szintén hatékony allergiaellenes növény, leggyakrabban szárított formában használják, de frissen fogyasztva is hatékony.
  • Minimalizáld az alkoholfogyasztást, ugyanis a szeszes italok hisztamint tartalmaznak, ami allergiás tüneteket válthat ki a szervezetben. Amellett, hogy érzékenyebbé válhatsz a pollenekre, az alkohol dehidratál, ami a tünetek rosszabbodását okozhatja.
  • Ismerd meg a gyógynövények kedvező antiallergén funkcióját. A körömvirág és a kamilla tea egyaránt híres a szénanátha tüneteinek enyhítéséről. A gyömbér és a zöld tea természetes antihisztaminként működik, míg a borsmenta természetes immunerősítő.