Borítókép: A futás megzavarja a menstruációs ciklust?

A futás megzavarja a menstruációs ciklust?

Forrás: Europress
Bizonyos mennyiségű és minőségű testmozgás hatással lehet a menstruációs ciklusra, sőt az is előfordult már, hogy valakinek elmulasztotta. Mi a helyzet a futással?

Nos, egyszer készült egy felmérés, amiből kiderült, hogy maratonra, illetve ultramaratonra készülő nők között előfordult, hogy elmúlt egy időre a havi vérzésük. Ennek az oka, hogy amikor sportolunk, és ezt kifejezetten intenzíven tesszük, a szervezetünkben stresszhormon termelődik, ez pedig csökkentheti azoknak a hormonoknak a termelődését, amik a ciklust szabályozzák. Szükség van bizonyos zsírrétegre ahhoz, hogy a menzeszhez szükséges hormonok termelődni tudjanak, így aki ezt teljesen eltünteti, gondjai lehetnek. Másik ok, hogy a hipotalamuszban van egy rész, amik a szerotonint termeli stresszhelyzet alatt, ami szintén hatással van a menstruáció hormonjaira.

Akkor van gond, ha már több, mint 6 hónapja nem jött meg, és a terhesség is teljesen kizárt. Ebben az esetben érdemes meglátogatni az orvosodat. Megelőzni pedig azzal lehet, hogy nem léped túl a tested határait annyira, hogy felborítsd a normál működését. Ezt te is érzed, tudod, ha túlfeszíted a húrt, bár sokan inkább csak utólag látják ezt be. Vigyázz magadra, mert a túledzés más káros hatásokkal is rendelkezik, ráadásul egy komoly mentális probléma!