futósérülés,egészség,edzés

Futás közben jelentkező fájdalmak - Mikor kell megállnod?

Forrás: getty images
Honnan tudod, hogy melyik sérüléssel szabad tovább futni, és mikor kell inkább megállni?

A kérdésre nehéz válaszolni, azonban mivel az egészség a legfontosabb, ha valamelyik testrészed megfájdul, érdemesebb kihagyni az edzést. És bár nagyon szomorúan battyogsz haza futócuccban, a futás egyik alapszabálya ilyenkor mindig jusson eszedbe: hallgass a tested jelzéseire.

Bár számtalan sérülés és fájdalom hátráltathat futás közben, vannak olyan problémák, amik viszonylag sokaknak okoznak fejfájást. Mutatjuk, hogy ezek közül melyik, mennyire veszélyes.

A lábfej teteje

Veszély: 10/9

A lábfej felső részén található lábközépcsontoknál gyakran jelentkezik fáradásos törés, különösen kezdőknél. A törést viszont mindig megelőzi egy viszonylag gyorsan szűnő fájdalom. Ha ezt megtapasztalod, azonnal állj meg, és pihenj addig, amíg el nem múlik.

A lábfej alsó része

Veszély: 10/4

Általában talpi bőnye gyulladás áll a fájdalom mögött, ez is gyakori sérülés a kezdőknél. Szerencsére megfelelő kezeléssel viszonylag gyorsan gyógyul. A következő gyakorlatokkal enyhíthetőek a panaszok.

Boka

Veszély: 10/5

A bokaficam a terepfutók egyik gyakori sérülése, viszont ha nem tartasz utána kellő mennyiségű pihenőt, a fájdalom sokáig megmarad. Általános szabály, hogy ha futás közben javul a helyzet, akkor már nem kell mellőznöd az edzést. Ha viszont jobban fáj, akkor irány haza.

Achilles

Veszély: 10/10

A legtöbb Achilles-sérülés fájdalommal kezdődik, ezért érdemes ilyenkor visszavenni és mellőzni a futást, amíg meg nem szűnnek a panaszok.

A sípcsont eleje

Veszély: 10/8

A sípcsont környéki fájdalom és a fáradásos törések huzamosabb időre kényszerpihenőre küldhetnek, ezért kötelező pihenned, ha fájdalmat érzel ezen a területen.

Vádli

Veszély: 10/6

Gyakori panasz a vádliizom húzódása, azonban egy kis pihentetéssel viszonylag gyorsan elmúlik a panasz. Egyébként a puha kötőszöveti sérülések kevésbé veszélyesek, mint a kemény szövetben jelentkező problémák.

Térd

Veszély: 10/3

Leggyakrabban az ízületi gyulladás okozhat problémát a térd körynékén. Ebben az esetben csak akkor szabad futni, ha a fájdalom teljesen megszűnt.

Combhajlító és négyfejű combizom

Veszély: 10/3

Akár néhány nap alatt is kiláballhatsz ezekből a sérülésekből. Azonban, ha mélyről jön a fájdalom, érdemes orvoshoz fordulnod, mert könnyen lehet, hogy komolyabb probléma áll a háttérben.

Csípő és farizmok

Veszély: 10/9

Akár IT-szalag szindróma is állhat a háttérben, azonban mivel a csípő nagyon fontos szerepet játszik a futásban, mindenképp érdemes szakemberhez fordulnod, ha ezen a területen érzel panaszt.

A hát alsó része

Veszély: 10/4

A hát alsó részének fájdalma több problémára is utalhat, lehet, hogy a biomechanikád nem megfelelő, de akár fáradásos törtést is jelezhet. Szintén érdemes megállnod ebben az esetben, különösen akkor, ha a fájdalom erős.

Annak érdekében, hogy elkerüld a fájdalmat, minden futás előtt szánj legalább 5-5 percet a bemelegítésre és a nyújtásra is. Ha biztosra szeretnél menni, futás után használj szivacshengert az izmok ellazítására, a regeneráció felpörgetésére.

Az is fontos, hogy hetente legalább egy pihenőnap szerepeljen az edzéstervedben, hogy megfelelően regenerálódjon a szervezeted. Amikor pedig úgy érzed, hogy valami nincs rendben, a biztonság kedvéért hagyd abba a futást és menj el orvoshoz, aki segít a probléma felderítésében.

Itt találsz néhány hatékony gyakorlatot a legnépszerűbb fájdalmak enyhítésére.