Borítókép: Apró sérülésből komoly probléma - Tedd ezt, ha bokaficam után nem megfelelő a lábtartásod futás közben

Apró sérülésből komoly probléma - Tedd ezt, ha bokaficam után nem megfelelő a lábtartásod futás közben

Forrás: getty images
Olvasónknak egy kisebb bokasérülése volt. Mára egyész komoly problémája lett miatta. Szakértőnkhöz a következő kérdést küldte el:

Kedves Kata!
Két évvel ezelőtt jobb bokám kifordult, akkor nem igazán foglalkoztak vele. Akkor örültem, hogy tudok újra járni, de azóta rosszabbodott a helyzetem. Rendszeresen sportolok, kocogok inkább, mivel nagyobb tempóban nem tudok figyelni a lábtartásomra, nem jól rakom le a lábam. (A jobb lábfejem és a lábujjaim kifelé néznek). Így nem is merek gyorsabban futni. Egy ideje már ettől a kifordulástól a csípőm is elkezdett fájni. A cipőimet emiatt cserélhetem folyamatosan, mert a rossz tartástól kitágul az összes a jobb szélén. Ha ülve, zárt lábakkal nyújtok, akkor a jobb lábfejem úgy áll, hogy a külső lábélem van legelöl és a jobb talpam a bal lábam felé néz. Szeretném kérni a segítségedet, hogy kit keressek fel a problémámmal. Mit tehetek a gyógyulás érdekében? Várom a válaszodat, és előre is köszönöm a segítséged !
R. Tamás

SZAKÉRTŐNK, RAJNAY KATA VÁLASZA:

Kedves Tamás!

Először is sajnálom, hogy lassan érkezett a válasz.

Másrészt mindenképpen javasolnám egy állapotfelmérés elvégzését, mert a boka rándulás következtében feszítés alá kerülhet a boka külső részén futó ideg és izmok is. Illetve a nagyobb terhelés miatt elmozdulhat a szárkapocscsont is, ami hosszútávon a boka mozgásában diszkomfortérzetet adhat, az izmok lefutása megváltozhat, így ez is okozhat plusz feszülést a lábszár külső részén.

Ha kialakult egy ilyen elmozdulás, vagy az aszimmetria az izmokban, az onnantól kezdve hatással lehet a teljes alsó végtagra.

Úgy gondolom, hogy egy állapotfelmérés, korrekt bokarándulás utáni rehabilitáció, a kialakult kompenzáló mozgások leépítése és a szimmetrikus mozgások betanulása lenne a megfelelő terápia a leírtak alapján.

Ha tudok segíteni, akkor a www.gyogytornaszda.hu oldalon keresztül be tudsz jelentkezni!

Szép napot!
Kata

Tedd fel Katának kérdéseidet itt! A többi szakértőnket ide kattintva ismerheted meg!

Olvasnál még a témában?