naptej,bőrápolás,fényvédelem,futás

Bombabiztos tippek, hogy a sok edzés mellett is ragyogó maradjon a bőröd

Forrás: Getty Images
Eszedbe jutott már valaha, hogyan hat a sok edzés, a rengeteg szabadban töltött óra, a hideg vagy épp a kánikula, és persze a sok izzadás az arcbőrödre?

A futás az egyik legjobb tréning, de megfelelő bőrápolási rutin nélkül komoly áldozatot követelhet a bőrödtől. A futók ugyanis folyamatosan és hosszabb ideig ki vannak téve olyan környezeti hatásoknak, mint a szél, eső, nap, páratartalom, légszennyezés. Ezért nem árt, ha a következőket mindig szem előtt tartod!

Készítsd fel bőrödet az edzésre!

Kezdj egy hideg vizes arcmosással, illetve ha este használsz hidratálót, mosd le alaposan, mert az akadályozza az izzadást. A fokozott véráramlás segíti a sejtmegújulást és a toxinoktól is könnyebben szabadulsz, ám mindez akkor igazán hatékony, ha tiszta arcbőrrel vágsz neki az útnak. A sminkre pedig semmi szükség ilyenkor, pórusok és verejtékmirigyek ugyanis kinyílnak edzés alatt, hogy lehűtsenek, viszont a vakolat miatt kevésbé tud lélegezni a bőr, így könnyebben kialakulnak a kiütések és a mitesszerek.

Naptej nélkül egy tapodtat se!

Akár napos az égbolt, akár felhős, a fényvédő elengedhetetlen, a napsugarak akár 80% ugyanis képes áthatolni a felhőkön. Krémválasztásnál viszont érdemes a következő szempontokat figyelembe venned:

  • legyen gyorsan felszívódó, mert a túl nehéz, zsíros zavaró lehet edzés közben
  • ne hagyd ki a fülek, száj, vállak, homlok, fejtető területét se!
  • használj legalább 30 faktoros fényvédőt, amely védi a bőröd a káros UVA- és UVB-sugaraktól.
  • 20 perccel edzés előtt kend be magad, hogy legyen ideje a krémnek felszívódni és ne folyjon le izzadás közben.
  • hosszabb futás esetén egy mini naptej legyen nálad!
  • ne fuss a legmelegebb időszakokban!
naptej,fényvédelem
Forrás: GettyImages

Öltözz a naphoz!

Lehetőleg apró sort és top helyett tartsd magadon a ruháidat! Lehet, hogy kint meleg van, viszont a bőrödnek semmiképp sem tesz jót, hiszen nagyobb felületen ér a nap. Egy megfelelő sportruhát viselve kb. 8 faktornyi extra fényvédelmet kapsz! A színekben pedig érdemes a sötétre voksolni, mert bár azt hiheted, egy világos színben nem lesz olyan meleged, a sötétebb szövetek mégis jobban védenek az ultraibolya sugarak ellen. A sapka is nagyon fontos ám!

Edzés után hűts!

Amikor futsz, a véredények kitágulnak, hogy a hő kiáramolhasson, ez kipirosodást okozhat. Tehát ne aggódj, a rákvörös-fej természetes része a folyamatnak! Csillapítani viszont te is tudod: futás után egy kis kendőre tegyél vizet a kulacsodból, vagy egy ivókútból, majd csavard ki, és tedd a nyakadra, arcbőrödre.

Igyál sokat!

Ne feledkezz meg a belső hidratációról sem: vizet inni előtte, közben és utána, amennyi jól esik, hiszen a víz a legjobb hűtő eszköz a tested számára.

Otthon is ápold a bőrödet!

Bármilyen távolságot is választasz, gondoskodj róla, hogy a bőröddel megfelelően bánj edzés után is. Ezt egy körültekintő, de egyszerű bőrápolási rutinnal érheted el: szabadulj meg a méreganyagoktól, izzadság maradványoktól, hogy bőröd is megújulhasson. Mivel az arc extra érzékeny az edzés után, ezért finoman bánj vele: a Foreo kompakt LUNA mini 2 arckeféje a szennyeződések, a piszok és a zsír 99,5%-át eltávolítja. Így ragyogó arcbőrrel vághatsz neki a következő kilométereknek is!