szőlő, egészséges táplálkozás, gyümölcs,

Fürtbe rendezett szemek, avagy a szőlő futószemmel

Forrás: Getty Images
A szőlőt az egyik legfinomabb és legegészségesebb gyümölcsnek tartják, tápanyagban és vízben gazdag és rendkívül jó vitaminforrás.

Ráadásul fogyasztása ajánlott számos kónikus betegség megelőzése és gyógyítása során is, ilyenek például az asztma, különböző szívbetegségek, vérkoleszterinszint egyensúlya, a migrén, a mellrák, fogászati ​​problémák, cukorbetegség, székrekedés, emésztési zavarok, vesebetegségek, szürkehályog, az Alzheimer-kór és jót tesz az egész immunrendszer számára.

Ám futóként is konkrét haszna van annak, ha rendszeresen fogyasztunk szőlőt. A következő 7 pontban ezekről lesz szó!

1. Tömény energia

A szőlő egyszerű, természetes szénhidrátot tartalmaz, ami fogyasztás után azonnal hasznosuló energiát ad. Egy marék szőlő futás előtt vagy edzés után kiváló energiapótló snack.

2. Magas víztartalom

Hosszú edzés vagy verseny során egy futó rengeteg vizet veszít izzadás formájában. A szervezet víztartalmának biztosítására, magas víztartalmú friss gyümölcsök is segítségül hívhatók a rendszeres és bőséges folyadékfogyasztás mellett.

3. Segít a fáradtság leküzdésében

A szőlő vastartalmának köszönhetően a vashiány tünetei – például a kimerültség – enyhíthetők. Vashiány miatt ráadásul a teljesítmény hanyatlása is megfigyelhető, tehát a vas folyamatos pótlása érdekében ilyenkor érdemes ezt a gyümölcsöt beiktatni az étrendbe.

szőlő, szezonális gyümölcs, egészséges táplálkozás,
Forrás: Getty Images

4. Súlykontroll

A testsúly kordában tartása sok futó számára fontos feladat. A gyümölcs és így a szőlő mindig jó alternatívája az édességnek, és bár a szőlő szénhidráttartalma magas, mégis fogyasztható, ha az étrendben jó időben és jó helyre kerül. A tízórai időszakában vagy sportolás előtt kiváló választás, de salátákba, húsokhoz néhány szem a főétkezéseknél is szerepelhet.

5. A csontok egészsége

A szőlő csodálatos mikrotápanyagok forrása, mint például a réz, a vas és a mangán, amelyek mindegyike nélkülözhetetlen az erős csontok kialakulásához. A rendszeres szőlőfogyasztás segíthet a csontritkulás megelőzésében.

A szőlő tápanyagösszetétele 100 g-ban

Energia 288 kJ (69 kcal)
Szénhidrát 18,1 g
Cukor 15,48 g
Élelmi rost 0,9 g
Zsír 0,16 g
Fehérje 0,72 g

Vitaminok mennyisége

Tiamin (B1) 6% 0,069 mg
Riboflavin (B2) 6% 0,07 mg
Niacin (B3) 1% 0,188 mg
Pantoténsav (B5) 1% 0,05 mg
B6-vitamin 7% 0,086 mg
Folát (B9) 1% 2 μg
Kolin 1% 5,6 mg
C-vitamin 4% 3,2 mg
E-vitamin 1% 0,19 mg
K-vitamin 14% 14,6 μg

Ásványi anyagok mennyisége

Kalcium 1% 10 mg
Vas 3% 0,36 mg
Magnézium 2% 7 mg
Mangán 3% 0,071 mg
Foszfor 3% 20 mg
Kálium 4% 191 mg
Nátrium 0% 2 mg
Cink 1% 0,07 mg

Egyéb összetevők mennyisége

Fluorid 7,8 µg

6. Gyulladáscsökkentő

A szőlővel kiegészített étrend segíthet a futók számára a gyulladásos folyamatok és az oxidatív stressz leküzdésében. Sok olyan gyógyszerről hallottunk, amely képes leküzdeni a szervezetben fellépő gyulladásokat, de ha kéznél van egy természetes gyógymód - a szőlő, akkor érdemesebb inkább azt bevetni!

7. Az immunrendszer támogatója

A szőlőben található vitaminok magas szintje komoly erőforrás a szervezet számára, ezzel erősítve az immunrendszert, ami egy olyan futónál, aki sok-sok kilométert tesz meg az edzései során tudatos támogatást igényel folyamatosan.